Obnavlja se krov zgrade Historijskog muzeja

Radiosarajevo.ba
Obnavlja se krov zgrade Historijskog muzeja


U Historijskom muzeju BiH još traje obnova krova zgrade, po čijem bi završetku trebao trajno biti riješen problem prokišnjavanja.

Historijski muzej BiH: Naš, a ničiji

Kako je potvrdila Agenciji Fena pomoćnica direktora Historijskog muzeja BiH, kustosica Elma Hašimbegović, riječ je o sanaciono-izolacionim radovima koji se realiziraju svaki dan još od prošle sedmice.

''Ovim će radovima biti zamijenjena oštećena stakla i postavljena nova izolacija na krovu. Time bi konačno trebao biti riješen problem prokišnjavanja te stalne ugroženosti izložbenih prostora i vrijednih muzejskih eksponata'', istaknula je ona.

Fotografija Tita u Historijskom muzeju nalazi se na podlozi postavljenoj na plafonu, te služi kao zaštita od kiše

Radovi bi trebali trajati još desetak dana, u zavisnosti od vremenskih uvjeta. Radove u vrijednosti od 30.000 KM finansirala je Općina Novo Sarajevo. Sanaciju izvodi firma Vindi - tip iz Sarajeva, uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH, jer je zgrada ovog muzeja proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

Historijski muzej BiH jedna je od sedam institucija kulture od državnog značajakojoj od kraja rata do danas nije riješen pravni status, a time ni redovno finansiranje.

''Radovi se realiziraju zahvaljujući Općini Novo Sarajevo koja je pružila podršku ovoj muzejskoj instituciji, a to je i način pomoći, te uspostavljanje dobre saradnje s institucijama kulture'', zaključila je Hašimbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije