Objavljeni kandidati za Oscara: Pogledajte trailer za filmski adut BiH (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Objavljeni kandidati za Oscara: Pogledajte trailer za filmski adut BiH (VIDEO)

Osamdeset i jedna zemlja kandidirala je svoja ostvarenja za najbolji strani film na 88. dodjeli Oscara, objavila je u četvrtak američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti.

Popis zemalja koje su kandidirale svoje filmove uključuje ranije višekratne dobitnike poput Francuske, Italije i Španjolske, ali i one koje se pojavljuju prvi put, kao što je Paragvaj. 

Bh. adut je Naša svakodnevna priča Ines Tanović, koprodukcija BiH, Hrvatske i Slovenije.

Glavnu ulogu u filmu igra Uliks Fehmiu, a osim njega, tu su: Emir Hadžihafizbegović, Jasna Ornela Bery, Maja Izetbegović, Vedrana Seksan, Nina Violić, Marko Mandić, Boro Stjepanović, Goran Bogdan, Goran Navojec, Enis Bešlagić, Aleksandar Seksan, Moamer Kasumović, Mediha Muslimović. 

Među domaćim umjetnicima i filmskim profesionalcima koji su učestvovali u produkciji filma su Sanja Džeba, Radžinald Šimek, Igor Čamo i Agencija Fabrika. 

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika odabralo je za hrvatskog predstavnika za nagradu Oscar, film Zvizdan Dalibora Matanića, hrvatsko-srpsko-slovensko-crnogorska koprodukcija, a crnogorski kandidat je film Ti mene nosiš, nastao prema scenariju i u režiji Ivone Juke.

Osamdeset i osma ceremonija dodjele Oscara bit će održana 28. februara sljedeće godine, a nominacije će biti objavljene 14. januara.

Vezano: Danas je njen dan: Ines Tanović pred svjetsku premijeru 'Naše svakodnevne priče'

 
Prošle je godine nagradu za najbolji strani film dobila Ida Poljaka Pawela Pawlikowskog, podsjeća Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije