Objavljene uznemirujuće fotografije iz Srebrenice 1995.: "Prvi put ih vidim nakon 28 godina"

Radiosarajevo.ba
Objavljene uznemirujuće fotografije iz Srebrenice 1995.: "Prvi put ih vidim nakon 28 godina"
FOTO: Facebook / Srebrenica, juli 1995. godine

Uznemirujuće fotografiije srebreničkih majki, starijih muškaraca i djece iz jula 1995. godine objavljene su na društvenim mrežama.

Fotografije su nastale u vrijeme kada je počinjen najveći ratni zločin u Europi nakon Drugog svjetskog rata - genocid nad Bošnjacima. 

Tzv. Vojska RS, potpomognuta paravojnim jedinicama koje su bile pod jurisdikcijom tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, ubila je 8.372 osobe u i oko grada Srebrenice. Pod komandom Ratka Mladića, jedinice VRS su ušle u grad kojeg su Ujedinjene nacije proglasile 'sigurnom zonom' (safe zone, engl.), te počinile najveći zločin na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata. 

Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'

Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'

U komentarima ispod objavljenih fotografija javile su se preživjele žrtve genocida, a jedna žena tvrdi da su neke od fotografija nastale prilikom dolaska u Kladanj.

"Veoma sam zahvalna na ovim slikama, znam da su nas slikavali i snimali pri dolasku u Kladanj i evo konačno da vidim sebe na slikama nakon 28 godina", navela je. 

Podsjetimo, u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari 11. jula klanjana je kolektivna dženaza 30 za novoidentifikovanih žrtava genocida u Srebrenici.

[facebook]https://www.facebook.com/photo?fbid=10229335358826910&set=pcb.10229335589712682[/facebook]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije