Obilježite Dan državnosti darovanjem krvi

Radiosarajevo.ba
Obilježite Dan državnosti darovanjem krvi


Organizatori akcije Dobrovoljnog darivanja krvi na Dan državnosti su aktivisti pokreta Dosta. Svi koji žele da se priključe akciji pozivaju se da dođu u Zavod za transfuziologiju 25. novembra u 9,00 sati.

U vrijeme kada niko ništa ne daje, već vlada sebičnost i utučenost, darivanje krvi je plemenit način da nekome pomognemo! Darovana krv spašava ljudske živote, a pri tom ova aktivnost kod zdravih osoba nema nikakvih posljedica.

Kako izgleda davanje krvi u Sarajevu?

Ukoliko nikada do sada niste davali krv, evo nekoliko savjeta.

Prije odlaska na transfuziologiju nemojte preskočiti obrok, a obavezno popijte i neki napitak, ali ne i alkohol. Obucite praktičnu odjeću čije rukave možete podići bez problema.

Kada dođete u prostorije za dobrovoljno davanje krvi najprije ćete ispuniti kratak upitnik. Nakon toga će vam prekontrolirati nivo hemoglobina. Ukoliko bude zadovoljavajući, primit će vas dežurni ljekar koji će vas pregledati, izmjeriti tlak i porazgovarati sa vama. Ljekar će odlučiti da li možete dati krv, te hoćete li dati malu (350 ml) ili veliku dozu (450 ml). Prije no što vas upute u prostoriju sa ležajevima, ponudit će vam da popijete sok - nemojte odbiti.

Konačno ste legli u udoban naslonjač i pružili ruku - tehničari će vas bocnuti u venu, a vaše je samo da se opustite i gledate TV. Proces traje oko 10 minuta, a tehničari će svo vrijeme paziti na vas.

Nakon što vam izvuku iglu iz vene, ostanite ležatidesetak minuta. Nakon toga dobro je sjediti još koji minut. Ponovno nemojte odbiti sok. Ukoliko ste pušač, nemojte pušiti naredna dva sata.

Muškarci smiju davati krv 4 puta godišnje, a žene 3 puta.

Medicinski stručnjaci tvrde da je davanje krvi dobro za zdravlje, s obzirom da pospješuje cirkulaciju. Dobro je i za psihičko zdravlje s obzirom na osjećaj da pomažemo nekome koga ne poznajemo.

Ko ne smije dati krv?
Osobe koje su bolovale ili boluju od teških kroničnih bolesti dišnog i probavnog sistema, kao i osobe koje boluju od bolesti srca i krvnih žila, zloćudnih bolesti, bolesti jetre, AIDS-a, šećerne bolesti, živčanih i duševnih bolesti.

Ovo se odnosi i na osobe s ponašanjem visokog rizika*:
- ovisnici o alkoholu ili drogama,
- muškarci koji su u životu imali spolne odnose s drugim muškarcima,
- žene i muškarci koji su imali spolni odnos s prostitutkama,
- osobe koje često mijenjaju seksualne partnere,
- osobe koje su uzimale drogu intravenskim putem,
- osobe koje su liječene zbog spolno prenosivih bolesti (sifilis, gonoreja),
- osobe koje su HIV-pozitivne,
- seksualni partneri gore navedenih osoba.
(* navedena ograničenja su prenešena sa portala Zravlje.hr i nisu stav redakcije RadioSarajevo)

Ko privremeno ne smije davati krv?
Privremeno ste nesposobni da date krv ukoliko se nalazite u akutnim bolesnim stanjima (prehlade, poremetnje probavnog sistema, smanjeno željezo u krvi i sl.), nakon operativnih zahvata, nakon primanja transfuzija ili nekih vakcina, ukoliko imate lakši poremećaj krvnog tlaka, te za vrijeme menstruacije, trudnoće i dojenja.

Opširnije o davanju krvi pročitajte ovdje.

Dakle, svi koji su zdravi mogu hrabro da se upute u Zavod za transfuziologiju koji se nalazi u ulici Čekaluša 86, iznad Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

vesna, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije