Obilježeno trideset godina Hokej kluba Bosna

Radiosarajevo.ba
Obilježeno trideset godina Hokej kluba Bosna

Hokejaški klub Bosna u nedjelju 26. 12. obilježio je jubilarni 30 rođendan.

Tim povodom u Olimpijskom centru Zrtra održane su revijalne hokejaške utakmice. Posjetioci su imali priliku gledati najmlađe selekcije, kao i veterane koji su uz klub bili prisutni od njegovog nastanka. Među njima tu su bili Brian Joket, Zmago Berlec, Goran Grajdić, Srđan Mučibabić i drugi.

Fotogalerija sa obilježavanja 30. rođendana kluba

U Hokejaškom klubu Bosna, osnovanom 1980 godine, danas igra stotinjak igrača raspoređenih u nekoliko starosnih kategorija - od najmlađih - djece preškolskog uzrasta, preko juniora, do seniora i veterana. 

Jedan od najvećih problema sa kojima se klub susreće je nedostatak adekvatne ledene dvorane u kojoj bi se moglo trenirati i održavati takmičenja. Ledeni balon Zetre otvoren je 3 - 4 mjeseca godišnje, što nije dovoljno za postizanje značajnijeg uspjeha. 

Iako Ledena dvorana Skenderija ima sve preduvjete za postavljanje leda, a novac koji je za to potreban, oko 300.000 KM, već postoji, još uvijek nije došlo do njenog vraćanja ledenim sportovima.

Uprkos obećanjima i podršci od strane gradskih općina, Grada i Kantona Sarajevo, Ledena dvorana se još  uvijek koristi za druge namjene, pa su brojni brzoklizači, umjetnički klizači i hokejaši u 'olimpijskom gradu'  primorani da osam mjeseci godišnje obavljaju tzv. 'suhe treninge', ili da putuju u susjedne države kako bi produžili treninge na ledu. 

Stoga je nedavno rukovodstvo HK Bosna i Saveza hokeja na ledu BiH postiglo dogovor sa predstavnicima Saveza hokeja na ledu  Srbije da juniori do 16 godina nastupaju u Ligaškom U16 takmičenju Hokej Saveza Srbije.

Prva generacija HK Bosna: Dragan Krajic, Branislav Mitrovic, Dino Skrijelj, Srdjan Mucibabic, Haris Muhic, Mesud Kunic, Goran Planjanin, Goran Brajdic, Predrag Djozgic Krpan, Goran Planjanin, Giga, Darko Poljak, Tonci Matic Sure, Vladimir Cabak, Miroslav Cvitanović, Meho Sisic, Goran Draskovic, Drazen Redzic, Goran Delic, Zika Vemic i trener Jaroslav Jandourek - najzaslužniji za razvoj HK Bosna

Veterani HK Bosna

Predsjednik HK Bosna Damir Dervišefendić (na slici)  za RadioSarajevo kaže kako članovi kluba i ostali aktivisti već godinama pokušavaju, zajedno sa ostalim klubovima klizačkih sportova, vratiti Ledenu dvoranu Skenderija u prvobitnu namjenu.

"Tri do četiri mjeseca leda, koliko ga u Sarajevu imamo, jedva mogu zadovoljiti rekreativne potrebe. Sportistima treba kontinuitet kako bi se mogli uključiti u regionalna takmičenja. Aktivisti HK Bosna su prije tri godine uspjeli prikupiti preko 10.000 potpisa građana da se Ledena dvorana Skenderija vrati ledenim sportovima. Uz sva obećanja nadležnih, rješenje ovog problema se odgađa u nedogled, jer neko očito ima lične interese u iznajmljivanju ovog objekta priivatnim klubovima drugih sportova." 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije