Obilježeno 67 godina NUBBiH

Radiosarajevo.ba
Obilježeno 67 godina NUBBiH

U prisustvu uposlenika, nekadašnjih i sadašnjih, predstavnika kulturne i akademske javnosti i prijatelja Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUBBiH) obilježena je 67. godišnjica ove kuće, prenosi Fena.

Direktor NUBBiH-a, dr. Ismet Ovčina, izjavio je da "u ovih 67 godina u misiji kulture, obrazovanja i nauke bilo je lijepih, ali teških perioda, i još uvijek ih ima, jer NUBBiH i dalje postoji i redovno radi usprkos izrazito teškoj situaciji u kojoj se nalazi."

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH je osnovana 31. oktobra 1945. godine Uredbom o Narodnoj biblioteci Federalne BiH i danas se nalazi u izuzetno teškoj situaciji zbog ignorantskog odnosa njenog osnivača, a što je prouzrokovalo da je NUBBiH bila prisiljena podnijeti tužbu protiv odgovornih državnih institucija.

"Gotovo nemoguća misija se nastavlja", naglasio je Ovčina te pozvao sve institucije kulture, nauke i obrazovanja da se udruže kako bi konačno bio riješen status ove institucije i drugih institucija kulture od značaja za BiH.

Povodom 67. godišnjice NUBBiH-a, predsjedavajući Konferencije evropskih nacionalnih biblioteka i predsjednik Nacionalne biblioteke Francuske Bruno Racine uputio je pismo podrške u kojem se navodi da je "i pored ogromnih materijalnih poteškoća koje dijele i zaposlenici i korisnici, dovedena u pitanje i sama mogućnost da se budućim generacijama preda naslijeđe, utemeljeno na multikulturalizmu i dijalogu".

Skupu se obratila i Amra Avdagić, sekretarica Akademije nauka i umjetnosti BiH koja je pročitala podršku profesora Božidara Matića.

Matić je poručio da je "sasvim razumljivo istrajno i principijelno zalaganje i stajalište menadžmenta i kolektiva NUBBiH da je osnivačka uloga Skupštine RBiH, putem Anexa II stav IV Mirovnog sporazuma iz Daytona, morala biti preuzeta od Parlamentarne skupštine BiH. Ali nije - i svi problemi proističu iz toga što nije - iako je Daytonski sporazum na to obvezuje."

Predsjednik Kulturnog foruma BiH Ibrahim Spahić pozvao je javno profesora Božu Ljubića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlametarne skupštine BiH da zakaže vanrednu sjednicu na kojoj bi Parlament BiH preuzeo odgovornost za rješavanje statusnih, materijalnih i kadrovskih problema institucija kulture od značaja za BiH, saopćeno je iz NUBBiH-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije