Obilježeno 460 godina Karađoz-begove medrese

Fena
Obilježeno 460 godina Karađoz-begove medrese
Karađoz-begova medresa u Mostaru u ponedjeljak je obilježila 460 godina od svoga osnivanja i 22 godine od reaktiviranja svog rada, priopćeno je utorak iz te ustanove.

Svečani program tim povodom izveli su učenici i učenice, podsjetivši u svojim recitalima na opstojnost te najstarije odgojno-obrazovne ustanove u Hercegovini.

Karađoz-begovu medresu je 1557. godine podigao čuveni i najveći vakif Hercegovine - Karađoz-beg. Neprestano je radila do 1918. godine, kada je njen rad obustavljen.

Vrata te škole ponovo su otvorena 18. septembra 1995. godine, kada je u medresanske klupe sjelo 39 novih softa.

Direktor Karađoz-begove medrese, profesor hafiz Aid Tulek kazao je u svom obraćanju kako se svake godine 18. septembra sjećaju kada je ponovo zazvonilo školsko zvono u medresi u koju su ušli učenici i učenice nakon 77 godina pauze i čekanja.

Izrazivši nadu kako će učenici nastaviti tradiciju očuvanja medrese, direktor Tulek je novoj generaciji softa zaželio uspješno školovanje u Karađoz-begovoj medresi, ali i svim ostalim učenicima škole na čijem je čelu.

U sklopu svečanosti dodijeljene su i nagrade najboljim učenicima školskog natjecanja iz engleskog jezika, koje je uručila profesorica tog jezika u Karađoz-begovoj medresi Merjem Muratović - Šuta. Nagrade su pripale Amni Alam, Adisu Šipkoviću i Harisi Gološ.

Svečanost je upotpunjena i gestom 373. generacije ili ovogodišnjih maturanata i maturantica, koji su se odlučili, zajedno sa svojim prijašnjim i sadašnjim razrednicima, darovati materijalna sredstva i time generacijski postati vakifi Karađoz-begove medrese.

Hor Karađoz-begove medrese u tijeku svečanosti izveo je nekoliko medresanskih kasida, da bi cjelokupan program bio završen hair-dovom za uspješnu novu školsku godinu, koju je proučio profesor Suljo Cikotić, pomoćnik direktora za Internat, navodi se u priopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije