Obilježene biciklističke staze na planinama oko Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Obilježene biciklističke staze na planinama oko Sarajeva

Na inicijativu Skijaškog  kluba Bjelašnica na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu  te Treskavici završena je prva faza obilježavanja biciklistickih staza.

Prema analizi asocijacije „Adventure Travel Trade Association” potencijal outdoor adventure turizma se procijenjuje na 89 milijardi dolara godišnje. National Geographic je ove godine proglasio Bosnu i Hercegovinu među prvih 10 brdsko biciklističkih destinacija u svijetu. U cilju boljeg iskorištavanja ovog turističkog potencijala nameće se potreba za razvoj turističke outdoor infrastrukture (mapiranje, obilježavanje itd) koja je preduslov za razvijanje turističkih proizvoda za adventure travelers - outdoor turiste.

" Do sada je obilježeno - mapirano ukupno 150 kilometara brdsko-biciklistickih staza koje počinju na Vrela Bosne i protežu se cijelom planina Igman. Naši građani i strani gosti već sada mogu uživati u 150 kilometara obilježenih biciklistickih staza. U drugoj fazi projekta planirana je izrada džepne (mobilne) biciklisticke mape koja će sadržavati grafički prikaz biciklističkih staza na planinama, opis njihovih karakteristika, visinski profil, dužinu staze, tehničku zahtjevnost staze te sva ostala popratna upustva kako bi se strani i domaći gosti jednostavnije snalazili na planinama", saopćeno je iz Ski kluba Bjelašnica, prenosi Fena.

Ski Klub Bjelasnica sada obilježava biciklističke staze Općine Trnovo, a cilj je promocija i razvijanje ljetnih turističkih potencijala Olimpijskih planina Igmana i Bjelašnice, kao biciklističkog centra opremljenog svom potrebnom infrastrukturom.


 Projekat su podržali Općina Trnovo, Ilidža, Hadžići, Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i Federalno Ministarstvo okoliša i turizma, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije