Lekcija još nije naučena: Obilježena godišnjica smrti Denisa Mrnjavca

J. Ć., F. Z.
Lekcija još nije naučena: Obilježena godišnjica smrti Denisa Mrnjavca
Polaganjem cvijeća danas je u Sarajevu obilježena deveta godišnjica smrti srednjoškolca Denisa Mrnjavca.

Njega su 5. februara 2008. godine, pri povratku iz škole, u tramvaju napala trojica maloljetnika, nanijevši mu teške tjelesne povrede od kojih je dan poslije preminuo.

Denisova majka Ana Mrnjavac na današnjem obilježavanju tužne godišnjice kazala je da je i nakon devet godina sve ovo jako bolno i tužno.

"Vidim da se ništa bitno niti promijenilo niti je krenulo nabolje u ovome gradu. Da se pitaju mladi i ja, ovo bi zaista bila jedna sigurna država, grad i prostor za njihovu budućnost. Međutim, mi ne možemo odlučiti, ne možemo ništa kapitalno promijeniti, a da ovakvi događaji pobude interes i rasprave na temu sigurnosti u gradu maloljetničke delinkvencije", rekla je Ana.

Na toj stanici, kako je kazao predsjednik Udruženja ''Denis Mrnjavac'' Vedran Ljevarević, Denis je posljednji put izašao. Ljevarević je istaknuo da se na ovaj način želi poslati poruka da se slične stvari nikada ne smiju ponoviti, ali da lekcija još uvijek, ni nakon devet godina, nije naučena.

"Udruženje je osnovano s ciljem da se očuva uspomena i sjećanje na Denisa i na ovaj tragični događaj, jer je upravo Denis bio prva žrtva takvog tipa nasilja u gradu koja je izazvala pažnju i na takav okrutan način se desilo", kazao je Vedran koji je na kraju dodao da ono što se najmanje može učiniti jeste glasno pričati o nasilju i o onome što se dešava u našem gradu.

Nakon polaganja cvijeća, bit će organizirana posjeta Denisovom vječnom počivalištu u Lepenici, najavljeno je iz Udruženja mladih "Denis Mrnjavac".

Podsjetimo se, Denisa Mrnjavca na najbrutalniji način ubili su njegovi vršnjaci Nermin Sikirić, Ademir Lelović i Berin Talić. Nermin Sikirić je za ubistvo osuđen na 10 godina zatvora, dok su Ademir Lelović i Berin Talić za pomaganje osuđeni na 15, odnosno 10 godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije