Obilježena godišnjica masakra na Dobrinji

Radiosarajevo.ba
Obilježena godišnjica masakra na Dobrinji


Delegacija Kantona Sarajevo, predvođena ministrom zdravstva Eldanom Lokmićem odala je u ponedjeljak počast žrtvama masakra koji se prije 19 godina dogodio u naselju Dobrinja u ulici Oslobodilaca Sarajeva kod broja osam.

Ubijeni su: Seida Baličevac, Osman Hebibović, Emin Kolar, Enver Mustagrudić, Muškija Pribinja, Mirsad Spahić, Selima Spahić, Aiša Šito i Jadranka Tendžera.

Tog tragičnog dana sa agresorskih položaja u Lukavici ispaljene su tri minobacačke granate, od kojih je jedna pala na igralište, druga iza zgrade na Trgu Zlatnih ljiljana i treća je pogodila stan u ulici Oslobodilaca Sarajeva na broju osam, uslijed čijih je dejstava smrtno stradalo devet naših sugrađana, dok ih je 16 teže i lakše ranjeno.

 

"Nazovimo stvari pravim imenom: Oni nisu poginuli, oni su ubijeni. Zaborav je veliki grijeh i saučesnik u zločinu.Okupili smo se zbog naših sugrađana, koji su ovdje ubijeni, ali i zbog nas i naše djece, jer nećemo i ne smijemo zaboraviti ove zločine“, istakao je u svom obraćanju prisutnima, nakon polaganja cvijeća, ministar Lokmić i uz duboko poštovanje pomenuo imena žrtava ovog zločina.

Osim delegacije Kantona Sarajevo, na spomen ploču cvijeće su položili i predstavnici Grada Sarajevo, Općine Novi Grad na čelu sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Edinom Gabelom, Unije civilnih žrtava  rata KS, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina, te članovi porodica, prijatelji i komšije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije