Obilježena godišnjica formiranja 4. viteške motorizovane brigade

Radiosarajevo.ba
Obilježena godišnjica formiranja 4. viteške motorizovane brigade

U sklopu obilježavanja 21. godišnjice formiranja i Dana Četvrte viteške motorizovane brigade (4.Vmtbr) Prvog korpusa Armije RBiH danas je ispred zgrade općine Ilidža otkriveno Centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima, kao i svim civilnim žrtvama s područja ove općine.

Kako je Feni kazao Fikret Delić, jedan od ratnih komandanata s tog područja, bila je to prilika za još jedno podsjećanje na herojstvo i ratni put 4. Vmtbr, čiji su pripadnici tokom agresije na BiH branili i odbranili slobodnu teritoriju Ilidže - Hrasnicu, Butmir, Sokolović Koloniju i područje Igmana, a time i "kapiju opkoljenog Sarajeva".

Nemjerljivog herojstva i nesebične požrtvovanosti branitelja BiH prisjetio se, među ostalima, ratni komandant Brigade Fikret Prevljak, istaknuvši strateški značaj odbrane ovog dijela grada.

Otkrivanju spomen-obilježja prethodila je svečana sjednica Općinskog vijeća Ilidža, kao i predstavljanje nove postavke Muzeja "4.Vmtbr" kao svojevrsne mape opsade Sarajeva i svjedočanstva o sarajevskom "tunelu spasa" koja čuva brojne i vrijedne eksponate uz temeljne podatke o ovoj proslavljenoj ratnoj formaciji.

Kako je programom obilježavanja 21. godišnjice formiranja 4. Vmtbr predviđeno, veterani i predstavnici boračkih organizacija, kao i delegacije općinskih vlasti Ilidže, te saborci i građani će u naredna dva dana obići brojna spomen-obilježja i groblja na području ove općine, te položiti cvijeće i odati počast braniteljima BiH.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije