Sarajevo / Obilježena 29. godišnjica pogibije ratnog heroja Ramiza Salčina

22. 08. 2021. u 14:41:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U sarajevskom naselju Saraj-Polje, na Teheranskom trgu, danas je obilježena 29.godišnjica pogibje komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad Sarajevo, Ramiza Salčina.

Obilježavanju godišnjice su prisustvovali pripadnici Oružanih snaga BiH, Predstavnici Stranke za Bosnu i Hercegovinu Novi Grad Sarajevo, članovi porodice, prijatelji, predstavnici lokalne i kantonalne vlasti.

Na današnji dan 1992. godine komandant Salčin položio je život na Vojničkom polju - Sarajevo, braneći Sarajevo. Pogođen je snajperskim hicem iz pravca Nedžarića.

Obilježena 29. godišnjica pogibije heroja Ramiza Salčina  - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Obilježena 29. godišnjica pogibije heroja Ramiza Salčina

Ramiz Salčin rođen je 13. maja 1954. godine u selu Gornji Igri kod Gacka. Odigrao je važnu ulogu u organizaciji odbrane na prostoru sarajevske općine Novi Grad. Poginuo je 22. augusta 1992. godine u naselju Saraj polje od snajperskog hica sa neprijateljskog položaja u Nedžarićima.

Ramiz Salčin je, sjećaju se njegovi saborci, kao komandant štaba TO bio je prisutan na svim ratištima na području Novog Grada, od Bitke na Žuči, Mojmilu, Dobrinji, pa sve do Nedžarića, odnosno Saraj-Polja, gdje je i poginuo.

Po njegovom imenu u Sarajevu postoji dvorana, ulica i trg.

Godine 1994. posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan". Ukopan je na Šehidskom mezarju Kovači.

Obilježena 29. godišnjica pogibije heroja Ramiza Salčina  - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Obilježena 29. godišnjica pogibije heroja Ramiza Salčina


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)