Obilježena 28. godišnjica smrti heroja odbrane Sarajeva Safeta Zajke

2
Fena
Obilježena 28. godišnjica smrti heroja odbrane Sarajeva Safeta Zajke
Vlada KS / Odata počast Safetu Zajki

Obilježena je 28. godišnjica smrti heroja odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine, komandanta Safeta Zajke.

Tim povodom je kantonalni ministar za boračka pitanja Omer Osmanović položio danas cvijeće i odao počast Zajki i njegovim saborcima na spomen-obilježju ispred zgrade Općine Novi Grad, kao i na mezaru ovog heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata. Cvijeće je s Osmanovićem položio i kantonalni ministar privrede Adnan Delić.

Počast komandantu Zajki i njegovim poginulim saborcima ukazali su i predsjedavajući Skupštine Kantona Elvedin Okerić te nekoliko skupštinskih zastupnika.

Održana je i akademija u znak sjećanja na ovog bosanskohercegovačkog heroja i njegove saborce. Prigodnim govorom, učesnicima se obratio ministar Osmanović.

"Heroj odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine Safet Zajko poginuo je na današnji dan 1993. godine u operacijama izviđanja na lokalitetu Mijatovića kosa. Bio je borac za Bosnu i Hercegovinu i jedan od ključnih ljudi za odbranu našeg glavnog grada u najtežim danima opsade. Pored niza visokih komandnih dužnosti, svima nam je ostao u sjećanju kao legendarni komandant 2. viteške brigade. Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja 'Zlatni ljiljan' i Ordena heroja oslobodilačkog rata. Proglašen je herojem odbrambeno-oslobodilačkog rata i bio je jedan od najvažnijih i najomiljenijih komandanata Armije Republike Bosne i Hercegovine te jedan od najvećih bosanskih sinova u odbrani naše države - rekao je Osmanović, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Naglasio je i da je nakon Zajkine pogibije, svim preživjelima ostavljeno u amanet da baštine tradiciju bosanskih gazija, ratnika u odbrani BiH 1992-1995. godine i da nikad ne zaborave borce koji su živote dali za odbranu Bosn i Hercegovine.

"Ne smijemo nikada zaboraviti heroje sa Žuči, njih se trebamo i moramo sjećati sve dok naša domovina BiH traje, a trajat će vječno", Osmanovićeve su riječi.

On je naglasio i obavezu da se sjećanje na sve bh. heroje, među kojima je i komandant Zajko, mora prenositi našoj djeci kako nam se ne bi desilo da zaboravimo prošlost jer tako rizikujemo da nam se nesreća kroz koju smo prošli ponovi.

"Izuzetno je važno čuvati uspomenu na komandanta Zajku i sve naše druge heroje koji su imali svijest, ali i beskrajnu hrabrost kad je to najviše trebalo. Tako doprinosimo kulturi sjećanja, a kroz kulturu sjećanja jačamo identitet naroda i države BiH. Upravo je to put i to su vrijednosti koje nas vode opštedruštvenom napretku. Neka je rahmet našem junaku Zajki, neka je rahmet i slava svim njegovim poginulim saborcima i svim braniocima naše jedine domovine Bosne i Hercegovine - kazao je ministar Osmanović.

I on je bio sudionik svih ratnih dešavanja teške 1993. godine kao pripadnik Specijalne jedinice MUP-a RBiH, kada je u borbama za brdo Žuč živote izgubilo njegovih 17 saboraca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije