Obilježen Svjetski dan prve pomoći u Sarajevu: Vježbom i edukacijom možete spasiti život (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Obilježen Svjetski dan prve pomoći u Sarajevu: Vježbom i edukacijom možete spasiti život (FOTO)
/ Obilježen Svjetski dan prve pomoći u Sarajevu: Poznavanjem tehnike možete spasiti život, FOTO: Anadolu Agency

Svjetski dan prve pomoći u organizaciji Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine, koji se ove godine održava pod motom Pružimo prvu pomoć - Spasimo svaki ugroženi život, obilježen je u bh. prijestolnici Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

S obzirom na to da organizacija Crvenog križa svoje postojanje temelji na edukaciji u pružanju prve pomoći, namjera je da se na Svjetski dan prve pomoći promovišu aktivnosti u oblasti pružanja prve pomoći.

Na Svjetski dan prve pomoći, koji se obilježava danas, nacionalna društva Crvenog križa diljem svijeta različitim aktivnostima građanima zemalja u kojima djeluju ukazuju na važnost pravovremene i na pravilan način pružene prve pomoći.

Svjetski dan prve pomoći je prilika da se naglasi ideja humanosti koja je začeta prije 152 godine. Od tada se prva pomoć potvrđuje prije svega kao humani čin koji je izraz želje da solidarno, bez razlike pomognemo svima kojima je pomoć potrebna. Organizacije Crvenog križa općina i gradova na Svjetski dan prve pomoći organizuju pokazne vježbe i formiraju informativne štandove kako bi što većem broju građana ukazali na značaj prve pomoći.

Pokazna vježba održana je i u Sarajevu. Potpredsjednica mladih Crvenog križa općine Centar Adna Čelik kazala je za AA da su oni danas, povodom Svjetskog dana prve pomoći, organizovali pokaznu vježbu koja se sastoji od dva poligona, realističnih slika šta se zapravo može desiti.

"Prvi poligon predstavlja tuču navijača. To je radila miješana ekipa naših timova mladih i ekipe koja će ići na državno takmičenje, 4. oktobra u Tesliću. Drugi poligon predstavlja sudar bicikla sa prolaznikom na ulici. Svake godine Crveni križ općine Centar tradicionalno organizuje pokazne vježbe povodom Svjetskog dana prve pomoći. Danas učestvuje 15, 16 volontera. Želimo da potaknemo ljude da shvate koliko je zapravo važna prva pomoć jer se svaki dan dešavaju nesreće u gradu. I u tramvaju i na ulici svjedoci smo da se svakodnevno dešava neka saobraćajna nesreća, a poznavanje prve pomoći može da spasi živote ljudi koji su se zadesili u tim nesrećama", poručila je Čelik.

Kako kaže, mladi danas malo znaju o prvoj pomoći i malo su aktivirani na tom planu.

Osposobljavanjem stanovništva za pružanje prve pomoći nastoji se izgraditi svijest o solidarnom pomaganju svima kojima je pomoć potrebna. Struktura Crvenog križa Federacije BiH je u prošloj godini iz pružanja prve pomoći obučila 29. 482 kandidata za vozače motornih vozila, te 4. 575 građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije