Obilježen Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Radiosarajevo.ba
Obilježen Svjetski dan borbe protiv AIDS-a
/ Tijana Medvedec i aktivisti


Javna ustanova Apoteke Sarajevo i XY asocijacija su u subotu 1. decembra zajednički obilježili Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Ova opaka bolest sa kojom se suočava i Bosna i Hercegovina, po mišljenju farmaceuta, mora biti adekvatno suzbijena, te da bi se, pored ljekara i stručnih osoblja, svako trebao pozabaviti ovom problematikom, te se problemi koje generira ovo oboljenje, moraju shvatiti ozbiljno, saopćili su iz JU Apoteke Sarajevo.

Farmaceuti i mladi aktivisti su udruženim snagama obilježili 1. decembar - Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, u prostorijama Apoteka Sarajevo, gdje su upriličene akcije podjele edukativno-promotivnog materijala. Središnji dio akcije je realiziran u prostorijama Apoteke Stari Grad, gdje su se prisutnima obratili magistra farmacije Fatima Insanić-Jusufović, te program manager XY asocijacije Tijana Medvedec.

Pored ove lokacije, mladi aktivisti su akciju obilježavanja nastavili u još 4 apoteke i to u:
PJ Apoteka Baščaršija
PJ Apoteka Centar
PJ Apoteka Importanne
PJ Apoteka Dobrinja

"Mi kao javna zdravstvena ustanova moramo pružiti primjer drugima, te ih pozvati da svojim doprinosom pruže podršku u podizanju svijesti o važnosti prevencije ovog oboljenja, ali i liječenja i socijalizacije svih onih koji su nažalost oboljeli. Zato je značajno obilježiti ovaj datum, ali i svakodnevno djelovati. Ne smijemo zanemariti ljude koji su pogođeni ovom bolesti, jer nas ta briga i ljudskost u nama, upravo čine pravim zdravstvenim profesionalcima, ali i boljim ljudima općenito. Iznad svega, potrebno je podići svijest šire javnosti o prevenciji i kontroli zdravlja u svakom pogledu, kao aspekata koji dugoročno doprinose kvaliteti života svakog pojedinca u svim životnim dobima, a time i cijele zajednice", poručila je magistra farmacije Fatima Insanić-Jusufović, rukovodilac sektora za prodaju i marketing.

U Bosni i Hercegovini je od 1986. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze HIV-om, do novembra 2011. registrirano 196 osoba kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od kojih je 116 osoba razvilo AIDS. Među zaraženim dominiraju osobe muškog spola (79%). Heteroseksualni odnos je najučestaliji put prijenosa HIV-a (56%), zatim slijede homo/biseksualni odnos (22%) i injekciono korištenje droge (11%).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije