Obilježen Nacionalni dan Katara, Amel Tuka dobio vrijedan poklon

Radiosarajevo.ba
Obilježen Nacionalni dan Katara, Amel Tuka dobio vrijedan poklon
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Obilježen Nacionalni dan Katara

Ambasada Katara u Bosni i Hercegovini večeras je u u kongresnoj dvorani hotela Hills na Ilidži obilježila svoj Nacionalni dan.  

 Piše: F. V. 

U prisustvu istaknutih ličnosti iz političkog, društvenog, sportskog i uopće javnog života Sarajeva i Bosne i Hercegovine, upriličen je izuzetno bogat i raznovrstan program u organizaciji katarskog ambasadora Nj.E. Sultana bin Alija Al-Khatera.

Svečanosti je, među brojnima, prisustvovao i najbolji bh. atletičar Amel Tuka koji je ove godine upravo na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi osvojio srebrenu medalju.

Ukidanje viza za BiH

Njemu je ambasador Al-Khater uručio vrijednu i veoma lijepo ukrašenu sablju, što u kulturi arapskih naroda predstavlja veliko priznanje i poštovanje, kakvo naš 'ratnik' sigurno zaslužuje.  

"Sretan sam što sam večeras ovdje. Želim se zahvaliti Kataru na fenomenaloj organizaciji Prvenstva, bh. ambasadorici Biseri Turković za sve što je učinila za mene i BiH, kao i Bosancima koji žive u Kataru. Ponosan sam sam što sam Bosanac i Hercegovac. Ovo je obaveza i za buduća takmičenja - da dokažemo kako smo na svjetskom nivou", kazao je Tuka.

Obilježen Nacionalni dan Katara - undefinedFoto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Amel Tuka 

Ambasador Al-Khater saopćio je večeras da je Katar povodom svoga Nacionalnog dana donio odluku o uvođenju bezviznog režima za građane Bosne i Hercegovine u narednim danima. 

"Nadam se da ćete uživati u posjeti vašoj drugoj domovini!", kazao je Al-Khater.

Tokom obraćanja ambasador Al-Khater je podsjetio je na historijski razvoj Katara 1878. godine, kada je tu državu utemeljio šeik Jassim Bin Hamad Al-Thani, do danas, kada slovi za najbogatiju na svijetu.

Tokom posljednjih pet decenija, Država Katar, podsjetio je Al-Khater, uspjela je krenuti prema izgradnji moderne države kroz stabilnost, izgradnju ekonomije i razvoj infrastrukture.

Usvojila je politiku otvorenosti ka inostranstvu i jačanja odnosa s arapskim i islamskim okruženjem i svijetom, tako da je ušla među prve zemlje na globalnom nivou u mnogim oblastima.

"Tokom razdoblja svog razvoja, Državi Katar bila je nametnuta nepravedna blokada, što je ojačalo njenu upornost i dovelo do boljeg suočavanja s novim uvjetima koji su proizašli iz te situacije. Država Katar slijedila je inicijative i politike koje su prevazišle negativne učinke blokade i čvrstim koracima krenula ka ostvarenju ciljeva Katarske nacionalne vizije 2030. godine", kazao je Al-Khater.

Dodao je da se ta država uspjela "oduprijeti nepravednoj blokadi" postižući izvanredan napredak na polju raznolikosti ekonomije, ohrabrivanju privatnog sektora, povećanju proizvodnje električne energije i uspostavi sistema proizvodnje poljoprivrednih, životinjskih i ribljih kultura, te još uvijek radi na razvoju ekonomije, sigurnosti hrane i farmaceutskih proizvoda, te obnovljivoj energiji.

"Kao rezultat napora za smanjenje rashoda i povećanje efikasnosti, Država Katar je veliki budžetski deficit u 2017. godini pretvorila u suficit. Uprkos smanjenju rashoda, javni budžet i dalje je fokusiran na prioritetne sektore, posebno obrazovanje, zdravstvo i investicije u infrastrukturu. Također je zadržala snažan kreditni rejting kod nadležnih međunarodnih kreditnih agencija", naglasio je Al-Khater.

Što se tiče infrastrukture, naglasio je, napori su jasno vidljivi na svim nivoima - puteva, mostova, tunela, javnih parkova i ukupnog izgleda gradova.

"Samo tokom ove godine, Država Katar otvorila je Nacionalni muzej, koridor Sabah Al-Ahmed i stadion 'Jug'. Također je uspjela otvoriti više metro stanica radi povezivanja svih gradova Katara, pripremajući se da ugosti Svjetsko prvenstvo 2022. Stadion 'Edukacioni grad' će biti otvoren uskoro", dodao je.

Obilježen Nacionalni dan Katara - undefinedFoto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Nj.E. Sultan bin Ali Al-Khatera

Država Katar je uspjela organizovati mnoge međunarodne događaje i natjecanja.

"Nedavno je bila domaćin Svjetskog prvenstva u atletici, a ugostila je i prve 'Svjetske igre na plaži'. Također, organizovala je jedno od najboljih prvenstava zemalja Golfa u nogometu, tokom kojeg je otvorila državne granice navijačima zemalja koje su nametnule blokadu, kako bi prisustvovali utakmicama i uživali u našem plemenitom gostoprimstvu. Od sutra će također biti domaćin FIFA Svjetskog klupskog kupa", podvukao je katarski ambasador.

Naglasio je da su odnosi BiH i Katara snažni, prijateljski i bratski i vežu nas od njene neovisnosti do danas.

"Ambasada je obavljala terenske posjete svim regijama Bosne i Hercegovine, radi upoznavanje aspekata života, političke situacije i ekonomskog stanja, sa ciljem unapređenja razvoja i rasta Bosne i Hercegovine. Država Katar želi povećati obim i raznolikost ekonomske saradnje s Bosnom i Hercegovinom, kako bi se povećao obim trgovinske razmjene. Mnoge BH kompanije poput Violete, AS Group i Spanish Market su počele ulaziti na katarsko tržište, što će u velikoj mjeri doprinijeti povećanju zbližavanja naših zemalja i podsticanju zainteresiranih ulagača da se upoznaju sa obećavajućim investicijama u Bosni i Hercegovini", rekao je Al-Khater.

Večeras je u zgradi Opere u Dohi, u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine i pod pokroviteljstvom premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića održan nastup Sarajevske filharmonije.

"Radićemo na povećanju kulturne i obrazovne saradnje i promovirati bilateralne odnose između Države Katar i Bosne i Hercegovine i u narednim godinama kako bismo ostvarili čvrsto prijateljstvo", zaključio je ambasador Al-Khater.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije