Obilježen 476. rođendan sarajevske Medrese

Radiosarajevo.ba
Obilježen 476. rođendan sarajevske Medrese
/ Foto: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba


Svečanom akademijom u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu danas je obilježena 476. godišnjica neprekidnog odgojno-obrazovnog rada ove institucije.

Svečanosti su prisustvovali visoki zvaničnici vjerskog, kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine.

Gazi Husrev-beg je 1537. godine utemeljio Medresu koja je do današnjih dana iznjedrila plejadu istaknutih ličnosti koje su u povijesti odigrale značajnu ulogu u opstanku i razvoju Bosne i Hercegovine.

"Ova ustanova je reprezentativna građevina koja i danas predstavlja jedan od simbola ovoga grada. Gazi Husrev-beg je odredio da se u ovoj školi, pored tradicionalnih znanosti, izučava i ono što iziskuje vrijeme i običaji. Polaznici sa završenom medresom mogu se upisivati na sve fakultete u BiH, ali i brojne inostrane fakultete", rekao je za portal Radiosarajevo.ba Ismet Veladžić, pomoćnik direktora za nastavu Gazi Husrev-begove medrese.


Ismet Veladžić (Foto: Damir Hadjarbašić, Radiosarajevo.ba)

Na svečanoj akademiji, pored ostalog, dodijeljena su posebna priznanja za afirmaciju ove odgojno-obrazovne ustanove njezinim svršenicima Husein ef. Kavazoviću, reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH i Husejinu Smajloviću, načelniku Općine Zenica, kao i brojna druga priznanja i zahvalnice.

"Ono što je bitno danas, jeste da ovo bude mjesto okupljanja najkvalitetnijeg što Bošnjački narod ima i da budu ovdje školovani, obrazovani i odgajani ljudi koji će poslije preuzeti društvenu odgovornost", rekao je pred početak prijema Husejin Smajlović.


Zastava na ulazu Gazi Husrev-begove medrese (Foto: Damir Hadjarbašić, Radiosarajevo.ba)

Nastavničko vijeće i svečana sjednica u povodu Dana škole održat će se, također, danas.

Ova medresa smatra se najstarijom odgojno-obrazovnom institucijom u BiH, a danas djeluje kao srednja škola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije