Obilježavanje Svjetskog dana voda

Radiosarajevo.ba
Obilježavanje Svjetskog dana voda

Ovogodišnji Svjetski dan voda (22. mart) posvećen je temi "Voda i urbanizacija", čime se želi naglasiti važnost voda za sve veći broj stanovnika u urbanim područjima diljem svijeta.

U saopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH navodi se da je pod sloganom "Voda za gradove - odgovor na urbani izazov", cilj naglasiti izazove i mogućnosti upravljanja vodama i sanitacijom u urbanim područjima, odnosno upozoriti svijet na negativno globalno stanje u upravljanju vodama u urbanim sredinama, te istodobno potaknuti donositelje odluka da iskoriste priliku i pozabave se tim gorućim problemom.

"Danas je svaka druga osoba na planetu urbani stanovnik, a gradovi u cijelom svijetu bilježe dosad nezabilježen rast. Naime, svake sekunde broj stanovnika u urbanim područjima poveća se za dvije osobe, svakoga se mjeseca broj stanovnika u gradovima u zemljama u razvoju poveća za pet milijuna, 827,6 milijuna ljudi živi u neformalnim naseljima, često bez adekvatnih vodoopskrbnih i sanitarnih uvjeta, a 27 posto urbanog stanovništva u zemljama u razvoju nije priključeno na vodovod," navodi se.

Prema podacima UN-a,  gotovo cjelokupan demografski rast u svijetu u idućih 30 godina bit će koncentriran u gradovima, a, prema predviđanjima do 2050. godine broj stanovnika u urbanim područjima bit će udvostručen, s 3,3 milijarde u 2007. na 6,4 milijarde u 2050. godini.

Učinci ubrzanog rasta broja stanovnika u urbanim sredinama, te rast neformalnih naselja, najzahtjevniji je i najozbiljniji izazov u sektoru voda.

"Uz Svjetski dan voda treba skrenuti pozornost na trenutačno najveći i najznačajniji projekt za komunalnu infrastrukturu kod nas Projekt "Vodoopskrba i sanitacija", čijom implementacijom u Federaciji BiH upravlja Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Cilj je općinama u FBiH koje pristupe projektu (dosad uključeno deset općina, u tijeku aktivnosti na uključivanju novih 13) unaprijediti vodoopskrbu stanovništva, te smanjiti utjecaj urbanih otpadnih voda na okoliš izgradnjom kanalizacija i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, te time doprinijeti poboljšanju zdravstvene sigurnosti građana, odnosno zaštiti okoliša", navodi se.

Ukupna vrijednost projekta je 121,3 miliona eura, od čega su 60 miliona eura (ili 49 posto) kreditna sredstva, a ostatak (51 posto) se osigurava iz grant sredstava EC (IPF, IPA) i vlastitih sredstava općina, uključujući i sredstva drugih donatora.

Federalno ministarstvo u procesu njegova upravljanja podržava implementiranje mjera radi poboljšanja infrastrukture i pružanja usluga koje osiguravaju adekvatnu (kvalitativnu i kvantitativnu) vodoopskrbu, odnosno odvodnju otpadnih voda i njihovo prečišćavanje, u skladu s obvezama na putu približavanja EU i usuglašavanja s EU legislativom.

"Osim toga Ministarstvo kroz taj projekt ima zadatak usmjeriti općine, kao krajnje korisnike, da aktivno pripremaju politike operativne održivosti komunalnih poduzeća, koja na općinskoj razini upravljaju vodoopskrbom i sanitacijom. Iako su, osim navedenih 23 općine, u tijeku i drugi projekti za poboljšanje vodoopskrbe i izgradnje kanalizacija i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i u određenom broju drugih općina i gradova u Federaciji BiH, potrebno je ovakve projekte pokrenuti i u svim drugim sredinama u Federaciji BiH. Na to upućuje i slogan obilježavanja ovogodišnjega Svjetskog dana voda", saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vododoprivrede i šumarstva.

Svake godine 22. marta obilježava se Svjetski dan voda da bi se globalna pozornost usmjerila na važnost voda, a cjelokupna svjetska javnost pozvala na održivo upravljanje našim vodnim resursima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije