Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja kroz Save the Children program HEART

0
Radiosarajevo.ba
Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja kroz Save the Children program HEART
Foto: Save The Children / Obilježavanje svjetskog dana mentalnog zdravlja

Krizna vremena prouzrokovana pandemijom COVID-19 izazivaju širok raspon psiholoških reakcija i emocija, sa kojima se ljudi nose na različite načine. Najranjivija populacija u toku pandemije su djeca, kojima je ponekad teško objasniti šta je koronavirus i kako se zaštititi od njega. Online nastava, smanjena socijalizacija sa vršnjacima kao i svakodnevna konstantna podsjećanja odraslih o zaštiti od COVID-19 prouzrokuju kod djece povišen nivo stresa i osjećaj nesigurnosti. Djeci je, stoga, potrebna kontinuirana podrška ne samo od njihovih roditelja i staratelja, nego i od okoline.

Save the Children je uočio problem teškog suočavanja djece sa različitim stresnim situacijama te u sklopu programa HEART „Healing and Education Through the Arts – Iscjeljenje i obrazovanje kroz umjetnost“ već nekoliko godina radi sa djecom i mladima od 3 do 20 godina. HEART je program psihosocijalne podrške zasnovan na umjetnosti koja se koristi da se pomogne djeci da izraze osjećanja vezana za njihova iskustva..

Specijalistkinja za mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku iz programa HEART, Miroslava Marjanović ističe:

„Analize fokus grupa koje smo radili sa djecom su pokazale da su djeca procijenila HEART program kao pozitivan, neophodan i jedinstven, te da su preporučila da HEART treba u svakoj školi da postane dio svakodnevnih školskih aktivnosti. HEART program utiče pozitivno na djecu, ali i na one koji provode program, tj. nastavnice i nastavnike. Iz naše prakse kroz koju smo educirali preko 300 profesionalaca, velika većina kaže da im je to bila najznačajnija obuka u karijeri kroz koju su saznali puno o sebi i naučili kako da se uspješnije nose sa stresnim situacijama.“

Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja želimo podsjetiti javnost na značaj mentalnog zdravlja kod djece i smanjenja lošeg uticaja našeg okruženja na mentalno zdravlje. Roditelji i staratelji, kao i prosvjetni radnici, imaju posebnu ulogu u poticanju djece da pokažu ono što osjećaju, a posebno kada su upitanju neprijatne emocije kao što su strah, zabrinutost, ljutnja i tuga. Osoba bliska djetetu će pokazati saosjećanje i saslušati dijete na brižan i pozitivan način. Na kraju procesa dijete se osjeća manje izolovano, bolje povezano sa vršnjacima i sigurno, jer u životu ima osobe kojima može vjerovati. Na ovakav način djeca imaju više samopouzdanja i sigurnosti, čime se jačaju njihove vještine i povećavaju izgledi za uspješno učenje.

Preliminarna istraživanja ukazuju da HEART pozitivno utiče na sposobnost samoizražavanja kod djece, njihovu komunikaciju, koncentraciju, vladanje emocijama, motivaciju za učenje, rješavanje problema, samopouzdanje i samokontrolu. Na pojedinim lokacijama se pokazalo da HEART podstiče prisustvovanje nastavi, pismenost i matematičke vještine. Save the Children HEART program primjenjuje se kroz redovni školski nastavni plan i program ili u okviru vannastavnih aktivnosti, zatim u kampovima za migrante i izbjeglice, u centrima za rani rast i razvoj i u centrima za djecu koja žive i rade na ulici.

Obuke za nove grupe nastavnika koji će moći HEART program da primjenjuju u radu sa djecom ponovo se pokreću od oktobra ove godine u Unsko-sanskom kantonu. Tokom HEART aktivosti djeci se nude različite umjetničke forme kroz koje mogu da izraze sve što žele na način na koji žele i da to podijele sa drugima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije