Obilježavanje Svjetskog dana bez duhana

Radiosarajevo.ba
Obilježavanje Svjetskog dana bez duhana

Svjetski dan bez duhana, koji je odredila Svjetska zdravstvena organizacija, obilježava se svakog 31. maja. Povodom Svjetskog dana bez pušenja, u Sarajevu će u četvrtak, 31. maja biti predstavljene fotografije pod nazivom Vodič kroz svijet pušenja, organizovana debata između pušača i nepušača i sesija odvikavanja od pušenja, te prezentovan promotivni materijal.

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana bez duhana je Uticaj duhanske industrije i njen pokušaj da opstruira antipušačke kampanje.

"Kampanja će se fokusirati na potrebu da se prepozna i suprotstavi pojačanim i agresivnim pokušajima duhanske industrije da potkopa Okvirnu konvenciju WHO-a o kontroli duhana što predstavlja ozbiljnu prijetnju javnom zdravlju", ističu iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH navode da je u Federaciji BiH pušenje jedan od vodećih javno zdravstvenih problema. Nedavna istraživanja pokazuju da u Federaciji BiH ima 37,6 posto stalnih pušača starosti od 18 do 65 godina, od čega 29,7 posto žena i 49,2 posto muškaraca. Zajedno s drugim ovisnostima, pušenje je veliki problem i među školskom djecom i mladima, što dokazuju brojna istraživanja prema kojima je evidentirano oko 14 posto trenutnih pušača, od čega deset posto djevojčica i oko 17 posto dječaka.

Vezano:

Domišljate reklamne kampanje protiv pušenja

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije