Običaji ramazanskog Bajrama u BiH

Radiosarajevo.ba
Običaji ramazanskog Bajrama u BiH

Ramazanski Bajram nastupa krajem svetog mjeseca ramazana i traje tri dana. Postoji niz specifičnih običaja i svečanosti karakterističnih za proslavu ovog praznika u BiH.  

Čisti i ukrašeni domovi, kuće i sokaci su simbol bajramskog praznika, a praktiricira se i oblačenje najljepše odjeće i svečanih odijela.

Kada idu na Bajram-namaz, Bošnjaci prakticiraju odlazak u džamiju jednim, a povratak drugim putem. Po povratku iz džamije, Bajram se obilježava unutar najbliže porodice. 

Za Bajramski ručak domaćini postavljaju sto koristeći najbolji stolnjak, tanjire i pribor za jelo, koje imaju u kući. Ručak je izuzetno obilan, a neke tradicije nalažu da mora uključivati najomiljenije jelo svakog člana porodice.

Bajramski specijaliteti su begova čorba, bosanski lonac, hadžijski ćevap, različite dolme i sarma, a od slatkiša su to baklava, ružice, tufahije i halva.

Prvi dan Bajrama se, uglavnom, provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova. Drugi dan Bajrama je ujedno i Dan šehida, dok je treći dan predviđen za druženje s prijateljima i poznanicima.

Ova praznik predstavlja i posebnu radost za djecu. Bajramluk je nešto što se čeka i čemu se raduje.

Djeca su nekada roditeljima Bajram čestitali ljubljenjem u desnu ruku. Taj običaj se u BiH ponegdje očuvao do danas.

U regiji Bosanske Krajine zadnji dan ramazanskog posta posjećuju se mezarja, koja se čiste, i uči se dova za bližnju rodbinu i poznanike. 

Bajram je i praznik praštanja i izmirenja. Običaj je da se Bošnjaci, koji su iz bilo kog razloga bili posvađani, izmire na Bajram.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije