Obdukcija nije utvrdila uzrok smrti psa iz Hadžića

Radiosarajevo.ba
Obdukcija nije utvrdila uzrok smrti psa iz Hadžića

Organizacija Dogs Trust BiH saopštila je da je veterinarska klinika u Hadžićima i dalje suspendovana iz Dogs Trustovog projekta masovne sterilizacije, te da se projekat besplatnih sterilizacija nastavlja na devet klinika u Kantonu Sarajevo i Istočnom Sarajevu.

Zbog smrti psa sterilizacija privremeno obustavljena u Hadžićima 

Dogs Trust BiH je proveo detaljnu istragu o okolnostima koje su dovele do smrti psa u Hadžićima prošlog petka.

Tokom procesa svi akteri su kontaktirani, a post mortem analiza izvršena je od strane veterinara na Veterinarskom Fakultetu u Sarajevu u ponedjeljak ujutro. Međutim, rezultati obdukcije nisu dali jasne dokaze za definitvan zaključak. Ne može se reći da je smrt nastupila usljed ljekarske greške, niti da to nije slučaj.

"U mogućnosti smo potvrditi da je pas sterilisan 17. juna u jutarnjim satima, te da je istog dana uspio pobjeći iz boksa za oporavak. Naš hvatač je odmah obavješten i ujutro, 18. juna, pas je pronađen na svojoj izvornom lokaciji, Binježevo, u izvrsnom zdravstvenom stanju. Šta se dogodilo sa psom u periodu između 18. i 21. nije jasno, niti mi možemo špekulisati ", navedeno je u saopštenju Dogs Trusta BiH.

Patohistološki rezultati još uvijek nisu gotovi, tako da klinika ostaje pod suspenzijom do daljnjeg, potvrdili su u Dogs Trustu BiH. Dogs Trust će ostati u bliskom kontaktu sa klinikom u Hadžićima za potencijalne buduće projekte.

Do sada sterilisano više od 2700 pasa

Do sada je više od 2700 pasa uspješno sterilisano tokom najveće kampanje sterilizacije ikada provedene na području Balkana. Cilj projekta je rad sa lokalnom zajednicom kako bi se smanjio problem pasa lutalica, dok se istovremeno poboljšava dugoročno zdravlje i dobrobit pasa.

Akcija masovnih sterilizacija traje do 30. maja, a više informacija moguće je dobiti na broj telefona 033 837 649.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije