O poboljšanju života osoba sa invaliditetom

Radiosarajevo.ba
O poboljšanju života osoba sa invaliditetom


Uime Vlade Federacije BiH, Vjekoslav Čamber, ministar rada i socijalne politike FBiH, potpisat će u četvrtak u Sarajevu sporazum o saradnji s direktoricom Mental Health Initiative Judith Klein, uime Instituta za otvoreno društvo (OSI).

Na temelju Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom u FBiH 2011-2015, cilj tog sporazuma je poboljšanje kvalitete života i zaštita ljudskih prava osoba s intelektualnim i psihosocijalnim teškoćama.

"Programom Razvoj službi "Stanovanje u lokalnoj zajednici uz podršku", u FBiH, vrijednim 1.200.000 KM tokom perioda od tri godine na području Federacije BiH razvit će samodržive službe za stanovanje u lokalnoj zajednici uz podršku, navode iz Ministarstva.

Promoviranje socijalne inkluzije i poštivanje ljudskih prava ključna je za članstvo u Evropskoj uniji, podsjećaju. Iz Ministarstva ističu da je ova inicijativa prvi konkretan korak vladinog sektora u BiH u saradnji s nevladinim, s ciljem razvijanja sveobuhvatne sistemske podrške u zajednici.

Razvoj službi podrške u zajednici, kao alternative stacionarnim ustanovama, od ključnog je značaja za postizanje smislene socijalne inkluzije.

Socijalna inkluzija podrazumijeva stvarnu i aktivnu participaciju osoba s intelektualnim teškoćama u aktivnostima zajednice čime će pridonositi vlastitom razvoju, ali i razvoju same zajednice.

Ovaj sporazum doprinijet će poštivanju ljudskih prava zagarantovanih UN-ovom Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom, s naglaskom na član 19. Pravo na život u lokalnoj zajednici, zapošljavanje novih kadrova i transformaciju zastarjelog, getoizirajućeg načina zbrinjavanja te populacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije