O Kemalu Montenu: Otišao je bard sarajevske pop rock scene, čovjek koji je obilježio epohu

Radiosarajevo.ba
O Kemalu Montenu: Otišao je bard sarajevske pop rock scene, čovjek koji je obilježio epohu

"Kemal Monteno bio je čovjek koji je jednostavno obilježio epohu, prijateljstvo, Sarajevo ovjenčao slavom i ono što je najznačajnije od svega ostao je raja", kazao je Feni glumac Josip Pejaković povodom smrti tog muzičkog velikana.

Pejaković navodi da je sigurno kako je borba za život kod Montena trajala dosta dugo, te da je uvijek postojala nada koliko god da je čovjek shvatao ozbiljnost njegove bolesti.

"On je imao toliko snage da hrabri više nas nego što smo mi hrabrili njega. Osipamo se, sličnih smo godišta i još ne mogu da se snađem. Sigurno da je njegova smrt strašan gubitak za oblast koju je on pokrivao, a ona je jako velika", kazao je Pejaković. 

Kemal Monteno je osoba koja je obilježila Sarajevo na jedan poseban način. Pamtit ćemo ga po dobru, a sigurno je da smo ostali bez velikog umjetnika - kazao je Feni dogradonačelnik Sarajeva Aljoša Čampara povodom smrti velikog sarajevskog umjetnika. 

Legendarni sarajevski kantautor Kemal Monteno preminuo je jutros u Zagrebu u 67. godini. Monteno je od početka godine bio u bolnici zbog transplantacije bubrega.

"Zatečeni smo viješću da je Monteno preminuo, i ožalošćeni. Izražavam sućut njegovoj porodici i molim Boga da im podari mir i smiraj", istaknuo je Čampara. 

"Bez daljnjeg, otišao je još jedan bard sarajevske pop rock scene i jedan od pionira domaće muzike", kazao je za Fenu muzički menadžer Faruk Drina povodom smrti velikana Kemala Montena.

On je podsjetio da je u vrijeme kada se Monteno počeo baviti muzikom, na ovdašnjoj je sceni dominirala strana muzika i njeno kopiranje, dok su on i Indexi prvi krenuli s domaćom varijantom stvaralaštva. 

"Njegova je smrt velika šteta, jer je on napravio putokaz onima koji su napravili to što Sarajevo predstavlja danas po pitanju kulturne scene", istaknuo je Drina.

Faruk Drina radio je posljednji Montenov koncert u novembru 2012. godine u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije