NVO altruista Svjetlo pomogao restauraciju u Historijskom muzeju

Radiosarajevo.ba
NVO altruista Svjetlo pomogao restauraciju u Historijskom muzeju

Historijski muzej BiH dodijelit će Povelju članovima NVO altruista Svjetlo u znak zahvalnosti za učestvovanje u projektu Restauracija u toku i restauraciju umjetničkog djela Žarko Vuković-Pucar umjetnika Rizaha Štetića iz 1952. godine.

Svečanost će se održati danas, s početkom u 12 sati, u Historijskom muzeju BiH.

Nakon uručenja Povelje članovi NVO altruista Svjetlo obići će muzej, upoznati se s restauracijom slika.

"Prodajom ručno rađenih radova polaznika ArT LiNe radionice koja je održana u decembru prikupili smo finansijska sredstva kojima smo omogućili restaruaciju slika narodnih heroja BiH, projekat koji je pokrenuo Historijski muzej BiH", saopćeno je iz NVO altruista Svjetlo.

Restauracija u toku je projekat koji označava početak modernizacije Zbirke umjetničkih djela Historijskog muzeja BiH. To uključuje sređivanje prostorija u kojima se čuvaju umjetnička djela, kao i restauraciju samih djela. Za restauraciju jedne slike potrebno je izdvojiti 400,00 KM. Na ovaj način od daljeg propadanja do sada je zaštićeno 51 umjetničko djelo.

"Razvijajući solidarnost, društveno korisni rad i građanski aktivizam, naša organizacija od 2010. godine 1/3 prihoda od prodajnih izložbi realiziranih u decembru mjesecu upućuje u humane svrhe: 2012 godine darovali smo porodice djece čiji su roditelji osobe s umanjenim sposobnostima, 2011. darovali smo članove u stanju socijalne potrebe a 2010. godine darovali smo porodice čije su kuće poplavljene u nevrijemenu Goražda i Bijeljine. Smatramo da je izuzetno vrijedan čin učestvovati u akciji Historijskog muzeja BiH koja ima za cilj očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine", kažu iz NVO altruista Svjetlo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije