Nurudin Džiho: 2014. godina veoma uspješna za Fond memorijala

Radiosarajevo.ba
Nurudin Džiho: 2014. godina veoma uspješna za Fond memorijala

Direktor Fonda memorijala Nurudin Džiho okarakterisao je prošlu 2014. godinu kao veoma uspješnu za Fond, piše Fena.

Kao razloge, naveo je usvajanje izvještaja Fonda memorijala za 2013. godinu na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo te dinamiku uspješno realiziranih projekata, kao i onih koji su još uvjek u procesu realizacije.

"Imajući u vidu da je Fond memorijala proširio svoje djelatnosti, a tu prije svega mislimo na dodjelu Spomeničkog kompleksa Ratni tunel "D-B" na upravljanje Fondu, spektar aktivnosti je značajno obogaćen", kazao je Džiho.

Također je istakao da je i Ratna džamija na Igmanu, kao dobro baštine, Fondu memorijala dodijeljena na staranje, što samo po sebi predstavlja još jednu dimenziju proširenja aktivnosti.  

Pored redovnih aktivnosti, koje svake godine Fond memorijala realizuje, a koji obuhvataju radove na uređenju, sanaciji i održavanju mezarja, odnosno grobalja šehida i poginulih boraca, kao i spomen obilježja žrtava grnocida, u toku 2014. godine Fond memorijala je uspješno realizirao mnogo projekata.

"Napravili smo i postavili 150 pari nišana i deset nadgrobnih spomenika umrlim borcima Armije RBiH, na grobljima u Kantonu Sarajevo, a također smo postavili i 32 para nišana šehidima i jedan nadgrobni spomenik poginulom borcu", naveo je Džiho. 

Između ostalog, naglasio je da su ispravili 115 pari nakrivljenih šehidskih nišana, i zamijenili osam pari oštećenih nišana šehida i jednog nadgrobnog spomenika poginulog borca. 

Kao uspješno realiziran projekt, naveo je i održavanje tradicionalne manifestacije "Igman 2014" koju Fond realizuje u saradnji s nizom institucija svih nivoa vlasti u BiH, kao i obilježavanje dvadesete godišnjice od izgradnje Ratne džamije na planini Igman, u sklopu čega su publikovali monografiju i dokumentarni film o džamiji.

Kao jedan od bitnijih, naveo je provođenje natječaja za odabir idejnog rješenja Spomeničkog kompleksa Ratni tunel "D-B" i izradu idejnog i izvedbenog projekta u saradnji s drugim relevantnim institucijama i nivoima vlasti. 

Također je istakao provođenje anonimnog natječaja za odabir idejnog rješenja Spomeničkog kompleksa Žuč i izrada idejnog i izvedbenog projekta.

"Planiramo rekonstruisati ogradu na mezarju Veliko polje na Igmanu, u saradnji s Općinom Trnovo i Općinom Centar te izgraditi metalne ograde i kapije na mezarju Trebečaj, Općina Trnovo", naveo je direktor Fonda memorijala.

Zaključio je da će kao i prethodnih, i 2015. godina također biti obogaćena nizom naučnih i kulturnih projekata, među kojima su i oni koji su postali tradicionalni.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije