Novozelanđanin skočio sa Starog mosta: Ovo je veoma posebno mjesto, ponosan sam

Radiosarajevo.ba
Novozelanđanin skočio sa Starog mosta: Ovo je veoma posebno mjesto, ponosan sam

Kada i kako dječaci postaju muškarci?

Australski portal News.com.au piše kako jedna evropska zemlja ima veoma neobičan običaj – radi se Bosni i Hercegovini, a priča se fokusira na Mostar gdje, kako pišu, dječaci kada napune 16 godina trebaju skočiti sa 24 metra visokog Starog mosta u hladni bezdan rijeke Neretve.

„Lokalci kažu da će muškarac biti potpuni promašaj ako ne skoči kao dječak – može zaboraviti na posao i djevojku. No, ova tradicija, u kojoj muškarci skaču u vodu brzinom od 80 kilometara na sat, nije više rezervirana samo za Bosance i Hercegovce“, pišeOlivia Lambert.

Autorica teksta ističe kako skočiti sada može svako, a ko se usudi postaje dio kluba i može „besplatno“ skakati s Mosta do kraja svog života, no upozorava da su četiri čovjeka poginula nakon ovog skoka.

Povrede su česte, ali to ne odvraća brojne turiste koji se žele okušati u ovom skoku.

Novozelanđanin Andy Peat probao je ovu avanturu prošlog mjeseca. Prije skoka, Mostarci su ga nekoliko puta potopili u hladnu zelenu Neretvu, što je tehnika kojom se oni koriste kako bi ublažili bol nakon pada.

„Ovo je veoma posebno mjesto, bogato historijom, ponosan sam! Biti dio ovoga je zaista privilegija“, kazao je Peat, koji je postao 1877. osoba koja je skočila s mostarskog mosta od 2004.

Na listi skakača nalazi se samo pet žena.

Australski portal podsjeća na historiju Mostara i njegova luka, njegovo rušenje u novembru 1993, te kažu kako se radi o najvažnijem djelu osmanske arhitekture na Balkanu.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije