Novopečeni vozači više ne moraju imati naljepnice sa slovom 'P'

Radiosarajevo.ba
Novopečeni vozači više ne moraju imati naljepnice sa slovom 'P'

Naljepnica sa slovom P koja je bila obavezna na automobilima svih vozača koji su tek položili vozački ispit, više nije obavezna, a policajci zbog neposjedovanja iste više ne mogu kazniti vozača, javljaju mediji u BiH.

Isto tako, vozač kojem je zbog nepoštivanja saobraćajnih pravila oduzeta vozačka dozvola, može bez problema nastaviti voziti, određeno je novim izmijenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini.

Određeno je i to da na javnoj cesti biciklom smije upravljati osoba koja je navršila 12 godina, a mopedom na javnoj cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina i posjeduje ispravu o poznavanju propisa o sigurnosti u saobraćaju.

Vozači bicikla, mopeda i sličnih vozila moraju nositi pravilno kacigu za vrijeme vožnje, a u razdoblju od prvog sumraka do potpunog svanuća kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti vozač bicikla mora pravilno nositi i svjetloodbojni prsluk. Ovaj prsluk je obavezan i za pješake koji se kreću putem na javnoj cesti izvan naselja.

Predviđene su znatno oštrije kazne za vozače koji pređu ograničenja brzine
Prekoračenje u
naseljenom mjestu
Novčane
kazne
  Prekoračenje brzine u
nenaseljenom mjestu
Novčane
kazne
Od 10 do 20 40 KM   Od 10 do 20 30 KM
Od 20 do 30 50 KM   Od 20 do 30 40 KM
Od 30 do 50 100-300 KM   Od 30 do 50 50 KM
preko 50 400 do 1000 KM   preko 50 100-300 KM

Povećane su kazne i za vozače u alkoholiziranom stanju, tako da oni vozači koji ubuduće budu imali više od 0,3 promila koncentracije alkohola u krvi mogu dobiti kaznu i do 250 KM, a preko 2 promila i do 1000 KM.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije