Novo Sarajevo: Popis pasa i mačaka koji imaju vlasnike

Radiosarajevo.ba
Novo Sarajevo: Popis pasa i mačaka koji imaju vlasnike

U sklopu provođenja Prijedloga mjera javnih politika za provedbu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u Kantonu Sarajevo, Općina Novo Sarajevo od danas provodi (pilot) projekat popisa vlasničkih pasa i mačaka na području općine Novo Sarajevo.
Općina provodi projekat putem Štaba civilne zaštite, a u sarađnji sa JP "Veterinarska stanka" Kantona Sarajevo, Veterinarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i Udruženjem za zaštitu životinja "Save the Animals Now" iz Sarajeva.

Cilj projekta je provođenje punog popisa svih pasa i mačaka u vlasništvu, nakon čega bi se mogao utvrditi i okvirni broj napuštenih i izgubljenih životinja - posebno pasa lutalica, saopćeno je iz Press službe Općine Novo Sarajevo. 

Ovlaštenih trideset anketara sa prepoznatljivim akreditacijama, u planiranom periodu izvršit će popis obilaskom cijelog područja općine. Projekat će se provoditi u periodu februar - april 2013, a prikupljeni podaci nakon obrade proslijedit će se JP "Veterinarska stanica" KS, te Uredu za veterinarstvo BiH na dalje postupanje. 

„U skladu sa raspoloživim novčanim sredstvima, nakon usvajanja općinskog budžeta, vlasnicima registrovanih životinja omogućit će se besplatna vakcinacija ili čipiranje u prostorijama Veterinarske stanice KS“, saopćeno je iz Općine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije