Novi projekt za djecu i mlade: Mala pozorišna akademija Hasije Borić

Radiosarajevo.ba
Novi projekt za djecu i mlade: Mala pozorišna akademija Hasije Borić

Još jedan projekt startuje u Amfiteatru Doma mladih: nakon radionica s muzičkim, likovnim i fotografskim sadržajima, kreće i Mala pozorišna akademija.  

To je projekt inkluzije, koji vodi Hasija Borić sa suradnicima. Istaknuta pozorišna umjetnica i predavačica kulture govora, utemeljiteljica Putujućeg teatra, ovim projektom okreće se mladima


Hasija Borić

Ova akademija obuhvaćat će djecu i omladinu starijih godina predškolskog uzrasta, osnovnih, srednjih škola i studente. Osim polaznika djece i omladine bez teškoća u razvoju, Akademiju će pohađati  i djeca s posebnim potrebama, te invalidna  i romska djeca. 

Nastava će se odvijati subotom i nedjeljom u Amfiteatru Doma mladih na Skenderiji.

Djeca će izučavati predmete scenskog pokreta i scenskog govora, kao i ostale predmete koji su predviđeni u nastavi škole scenskih umjetnosti: razvijanje mašte, govorenje poezije, muziku… Osnovni cilj nastave scenskog pokreta je poboljšati držanje tijela djece, razviti pokret i sklonost ka različitim igrama i plesovima. U oblasti scenskog govora osnovno bi bilo baviti se vježbama disanja, koje kontroliraju govor, te vježbama artikulacije i i impostacije glasa, koji doprinose prije svega kulturi govora. Osim toga, nastava će produbljivati sklonost muzici, razvijati sluh i poticati sviranje na instrumentima, te upotrebljavati muziku kao terapiju.

Posebna pažnja bila bt će usmjerena na vježbe mašte, emocionalnog pamćenja, te druge vježbe koje se izvode i na pozorišnim akademijama za studente.

Nastava će trajati godinu dana, a na kraju će rezultirati pozorišnim predstavama gdje će polaznici imati priliku pokazati šta su naučili na Akademiji. Kako je teatar sredstvo borbe za ljepši i pravedniji svijet, na etidama tokom nastave izvodit će se sadržaji koji podstiču na toleranciju, upoznavanje drugog i drugačijeg kao punovrijednog i sličnog nama, borbu protiv nepravde u svijetu.  Cilj Akademije je, također, kroz umjetnost integrirati djecu s posebnim potrebama, invalidnu te romsku djecu u svijet koji ih okružuje, a koji je često nepravedan prema njima.

Repertoar čine brižljivo tematski birane predstave koje obuhvaćaju upoznavanje sa bosanskom i sa svjetskom kulturnom baštinom književnosti za djecu i omladinu.  U planu su Priča o bosanskom suncu, scenski kolaž od narodne lirike iz BiH; Medo Winnie zvani Pooh, A. A. Milnea. Tu su i Djeca nižega Boga M. Medoffa, te Garavi sokak, predstava na temu romske poezije, umjetnosti i kulture. 

Audicija u nedjelju 14. 9. u 11 sati

Sve zainteresirane za upis molimo da dovedu svoju djecu u Dom mladih na Skenderiji u nedjelju, 14.9. u 11 sati, gdje će se obaviti razgovor i audicija. Djeca bi trebalo da pripreme pjesmice, monologe, da iskažu svoj talenat u plesu, sviranju na instrumentima, pjevanju. Predavači će biti najistaknutiji umjetnici i profesori Akademije scenskih umjetnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije