Novi grb Banje Luke: Povučen prijedlog, ide se na konkurs

Radiosarajevo.ba
Novi grb Banje Luke: Povučen prijedlog, ide se na konkurs

Odbornici Skupštine Grada Banja Luka danas su, na inicijativu Kluba odbornika SNSD-a, skinuli s dnevnog reda sjednice gradskog parlamenta Nacrt odluke o izmjenama Statuta Grada Banja Luka, u okviru koje su trebali raspravljati o novom izgledu grba Banje Luke. Po riječima gradonačelnika Slobodana Gavranovića, do novog prijedloga izgleda grba doći će se putem javnog konkursa.

„Imajući u vidu da je Grad Banja Luka dobio odluku Ustavnog suda Republike Srpske o neustavnosti grba, bilo je neopodno odmah pristupiti provođenju te odluke i mi smo tu proceduru ispoštovali“, tvrdi Gavranović.

Na rješenju na kojem je radila nadležna komisija, umjesti “četiri ocila”, dominirao je list kestena, kao "simbol"  Banje Luke, ali su se građani u nekima stavovima izjasnili da to rješenje nije prihvatljivo.

On je dodao da su na prijedlogu grba, koji je danas bio upućen u skupštinsku proceduru, radili stručnjaci koji su dali svoje rješenje i viđenje grba, zadržavajući, u osnovi, određen broj elementa grba koji nije u suprotnosti sa odlukama Ustavnog suda.

„Grb koji smo dobili uz nacrt odluke o izmjenama Statuta Grada je prezentovan, ali smo ipak odlučili da idemo i na konkurs, nakon čega ćemo ući u proceduru javne rasprave o rješenjima koja dobijemo.“

Predsjednik Skupštine Grada Budimir Balaban kazao je da je riječ o vrlo osjetljivom pitanju i da je najbolje do idejnog rješenja izgleda grba Grada Banja Luka doći putem javnog konkursa: „Smatramo da je to veoma važno za grad, a imali smo u vidu i odluku Ustavnog suda da moramo pokrenuti ovu proceduru. Vjerujemo da ovo isto očekuju i građani i da smo ispravno postupili, kada smo odlučili da idemo na javni konkurs.“

Ustavni sud RS-a još 20. februara donio je odluku da grb Banje Luke nije u saglasnosti sa Ustavom RS-a i Zakonom o lokalnoj samoupravi, jer sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo srpskog naroda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije