Novi Grad domovima zdravlja donirao vage za novorođenčad

Radiosarajevo.ba
Novi Grad domovima zdravlja donirao vage za novorođenčad

FOTO: Dom zdravlja 'Kumrovec'

Općina Novi Grad Sarajevo donirala je Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo deset savremenih digitalnih vaga za mjerenje tjelesne težine novorođenčadi.

Donaciju je u zgradi Doma zdravlja 'Kumrovec', načelnik Općine Novi Grad mr. Semir Efendić uručio vršiocu dužnosti direktorice JU Dom zdravlja KS prim dr Dženani Tanović.

''Građani su tražili pomoć Općine, jer su primijetili da se u domovima zdravlja radi sa vagama koje su zastarjele. Željeli smo im izaći u susret, tako da je Općina kupila deset vaga koje će biti raspoređene u domove zdravlja, odnosno tamo gdje je neophodno'', kazao je načelnik Efendić.

Prema riječima direktorice Tanović, donacije je od velikog značaja, pogotovo što se radi o vagama za predškolski dispanzer, gdje se vagaju bebe koje dolaze na sistematski pregled.

''Javna ustanova raspolaže sa određenim brojem vaga, ali kako su one u svakodnevnoj upotrebi, dolazi i do kvara, tako da će nove vage biti od velike pomoći za naše korisnike'', rekla je direktorica Tanović, izražavajući zahvalnost Općini Novi Grad na svim dosadašnjim ulaganjima u zdravstvenu zaštitu na području Općine Novi Grad.

''Ovom donacijom moći ćemo opslužiti i ostale domove zdravlja u KS, gdje to bude potrebno. Za DZ 'Kumrovec' i 'Saraj Polje' bit će potrebne četiri vage, a ostale će biti raspoređene u preostale ustanove'', kazala je Tanović. 

Pored predstavnika Općine, susretu je prisustvovao ljekarski Kolegij Doma zdravlja Novi Grad, tako da je to bila prilika za razgovor o početku rekonstrukcije objekta Doma zdravlja 'Kumrovec' koja je u fazi pripreme. 

Kako je istaknuto tom prilikom, Komisija za javne nabavke i provođenje tendera za izbor najpovoljnijeg izvođača održala je prvi sastanak. Ljekari su izrazili zadovoljstvo da će se konačno krenuti u rekonstrukciju ovog objekta. 

Ukoliko se sve bude odvijalo predviđenom dinamikom, u narednih 60 dana trebali bi imati potpisan ugovor sa izvođačem radova koji će raditi na rekonstrukciji DZ 'Kumrovec'. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije