Novi dokazi: Arkanovo ubistvo naručio Slobodan Milošević?

Radiosarajevo.ba
Novi dokazi: Arkanovo ubistvo naručio Slobodan Milošević?

Tekst objavljen u rubrici 'Šta drugi pišu' preuzimamo s portala B92.

Postoje novi dokazi o ubistvu Željka Ražnatovića Arkana, ali nema potvrde da iza njega stoji nekadašnji politički vrh, sa Slobodanom Miloševićem na čelu, javlja B92.

Za B92 je neslužbeno potvrđeno da postoje nova saznanja u vezi s ovim slučajem i da bi razlozi ubistva mogli biti političke prirode, ali nema potvrda navoda o kojima su jučer izvijestili brojni srpski mediji.

Svjedočenje pred sudom

Kao osnovni razlozi za ubistvo se za sada spominju Arkanovo potencijalno svjedočenje pred Haškim sudom, kao i susret s jednim visokim zapadnim dužnosnikom, za šta postoji svjedočenje više osoba. 

Ražnatović, vođa nekadašnje paravojne formacije Srpska dobrovoljačka garda, aktivne u vrijeme ratova u BiH i Hrvatskoj, ubijen je u januaru 2000. godine u Beogradu.

"U izvršavanje tako ozbiljnog djela, naročito političkih, postoji čitav lanac organizatora i izvršilaca kaznenog djela. To što je neko ko bi se mogao označiti kao nalogodavac mrtav ne amnestira i ne izuzima od odgovornosti bilo koga ko je u tako nečemu sudjelovao", rekao je ministar pravde Srbije Nikola Selaković.

Televizija Pink prenijela je, pozivajući se na izvore u MUP-u, da se ovih dana završava obimna istraga o političkim ubistvima koja su obilježila vladavinu Slobodana Miloševića.

Milošević naručilac ubistava

Dosadašnji rezultati istrage, kako je javila ta televizija, ozbiljno upućuju na zaključak da je mogući naručitelj nekih ubistava lično Milošević, a u toku su finalne provjere ovih navoda nakon čega se može očekivati zvanično saopćenje istražitelja, javlja Blic.

Iako se za nekoliko ubistava u javnosti govori kako iza njih stoji režim Slobodana Miloševića, on se kao nalogodavac pojavljuje samo u presudi za ubistvo Ivana Stambolića i za atentat na Vuka Draškovića u Budvi.

Podsjetimo, sadašnja vlast u Srbiji najavljuje da je vrijeme da se razriješe sva ubistva koja su ostala neriješena iz 90-ih godina prošlog vijeka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije