Novi austrijski ambasador zanima se za razloge zatvaranja Zemaljskog muzeja

Radiosarajevo.ba
Novi austrijski ambasador zanima se za razloge zatvaranja Zemaljskog muzeja

Tokom današnje posjete Kantonu Sarajevu, novi ambasador Republike Austrije u Bosni Hercegovini Martin Pammer iskazao je interes za mogućnost posredovanja Ambasade u projektima koji se realiziraju u Kantonu, a posebno u oblasti kulture.

U razgovorima sa premijerom Kantona Sarajevo Suadom Zeljkovićem i ministrom kulture i sporta Ivicom Šarićem, Ambasador Pammer interesovao se za uzroke zatvaranja Zemaljskog muzeja, te za mogućnosti i načine njegovog ponovnog otvaranja za javnost. S obzirom da je riječ o jednoj od sedam institucija kulture od državnog značaja, ministar Šarić je informisao ambasadora o aktivnostima koje u rješavanju njegovog statusa poduzimaju Kanton i Federacija, naglašavajući da će se finansijska rješenja za Zemaljski muzej tražiti i u narednoj budžetskoj godini, saopćeno je iz press službe KS.

„Republici Austriji dugujemo posebnu zahvalnost na podršci koju pruža našoj zemlji i njenim institucijama kroz niz projekata“, istakao je u razgovoru sa ambasadorom premijer Zeljković. On je posebno naglasio da je u proteklom periodu izgrađena dobra osnova za unapređenje kulturne saradnje između Sarajeva i Beča.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije