Nove tehnologije - novi oblici nasilja nad ženama

Radiosarajevo.ba
Nove tehnologije - novi oblici nasilja nad ženama

Mogu li stvari poput mobilnih telefona, web kamera, blogova i videoigrica transformisati odnos snaga između žena i muškaraca - jedno je od pitanja o kojem će se govoriti tokom treninga za aktivistkinje i aktiviste u Sarajevu 30. novembra. 

Već četvrtu godinu zaredom Fondacija jedan svijet – platforma za jugoistočnu Evropu (OneWorldSEE) učestvuje u globalnoj kampanji 'Vratimo kontrolu nad tehnologijom!' Događaj se organizuje u sklopu globalne kampanje '16 dana aktivizma protiv rodno uslovljenog nasilja' koja se organizuje svake godine od 25. novembra do 10. decembra.

Jedan od dugoročnih ciljeva ovih kampanja je preuzeti kontrolu nad informaciono-komunikacionim tehnologijama i iskoristiti ih za aktivizam usmjeren ka zaustavljanju nasilja nad ženama.

Fondacija Jedan svijet planira ove godine niz aktivnosti, a najznačajnija je prevođenje i adaptacija Crowd Map platforme za “mapiranje“ slučajeva nasilja nad ženama koja već postoji na nekoliko svjetskih jezika - http://harassmap.org/.

Planirana je i jednodnevna obuka za mlade aktiviste i aktivistkinje gdje će se govoriti o nasilju nad ženama i IKT alatkama, te načinima kako mogu doprinijeti dokumentovanju slučajeva nasilja.

Pored fondacije Jedan svijet, u kampanji učestvuju i bh. organizacije i udruženja: Media centar Abrašević, Antifašistička akcija (ANTIFA), Oštra nula, Okvir, Žene ženama, Infoteka, Udruženje mladih Ilovača, Akcija građana i Viktorija 99.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti za učešće na poludnevnom treningu koji će istražiti ova pitanja, te naučiti o nekoliko načina kako mogu iskoristiti IKT alatke u sprječavanju nasilja nad ženama.

Prijave, uz pismo motivacije i kratku biografiju, šaljite na email adresu: sejla.dizdarevic@oneworldsee.org najkasnije do 23. novembra 2011.
 
Više informacija: http://www.oneworldsee.org/node/22761,
Priručnik: http://www.oneworldsee.org/js/budi-sigurna

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije