Nova udžbenička politika u FBiH

Radiosarajevo.ba
Nova udžbenička politika u FBiH

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić najavio je danas u razgovoru za Fenu, u povodu početka nove školske godine, sveobuhvatne promjene u procesu udžbeničke politike u Federaciji BiH.

Veliki broj primjedbi na dosadašnju udžbeničku politiku imali su roditelji, nastavnici i drugi koji su koristili produkte takve udžbeničke politike, pa su se dešavali "apsurdi i sramote" poput vuka koji živi na grani, psovki u čitankama za osmi razred i drugo.

 Istorija u bh. udžbenicima: Gavrilo Princip od junaka do teroriste



- Što se tiče Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, kao i svih kolega, kantonalnih ministara koji su dio Koordinacije ministara obrazovanja i nauke u FBiH, svi mi smatramo da se udžbenička politika apsolutno treba mijenjati, jer nije postavljena na odgovarajući način, kazao je Mašić. 

On smatra da izbor recenzenata do sada nije bio dovoljno transparentan, a ministri članovi Koordinacije također smatraju da je do sada odobravan preveliki broj udžbenika, pa se događalo da za isti predmet istog razreda bude po osam do deset odobrenih udžbenika.

Lovrenović: Udžbenici su posljedica nacionalizma


- Niko nikada nije kontrolirao koliki je broj štampanih udžbenika, koliko je prijavljeno, koliko je pušteno na tržište. Niko nikada nije ušao u strukturu cijene koštanja udžbenika. Niko nije postavio pitanje zašto su u RS-u udžbenici jeftiniji i po dvije KM nego u Federaciji BiH..., navodi ministar Mašić.

Uloga i mjesto nastave historije u obrazovanju


To su sve stvari koje su opredijelile članove Koordinacije da već na drugoj sjednici u junu pristupe procesu reforme udžbeničke politike.

Ova rješenja, koja se pripremaju čitavo ljeto, i koja trebaju biti usvojena na narednoj sjednici Koordinacije ministara u narednih 15 dana, znače nova pravila koja će važiti od tog trenutka


Ministar Mašić navodi da će ta pravila ići prije svega u pravcu uvođenja striktne i jasne procedure i pooštrenih kriterija odabira recenzenata, pri čemu će biti u potpunosti uključeni kantoni i kantonalna ministarstva. Zatim, po prvi put će se uvesti analiza cijene koštanja i prije nego što se udžbenik formalno odobri za korištenje. 

Također, ići će se na znatno smanjenje broja odobrenih udžbenika, jer "ovo što se dešavalo u proteklom periodu izazvalo je potpuni haos", kaže ministar.

Posljednji rat u udžbenicima historije

Veliku novost predstavljat će uvođenje visokokvalitentnih markica, kojima će svi tiraži odobrenih udžbenika biti pokriveni, tako da će izdavač kada mu se odobri udžbenik i određeni tiraž, dobiti tačno toliko markica.



 
- Svaki udžbenik koji se nađe u rafu u bilo kojoj knjižari u FBiH imat će ovu markicu i to će biti legalni udžbenici, za koje je plaćeno sve što treba. Oni udžbenici koji se eventualno nađu nakon toga u prodaji bez markica, morat će se provjeriti kako su došli tu, najavio je Mašić.


Federalni ministar obrazovanja i nauke na kraju razgovora je najavio da će nakon naredne sjednice Koordinacije biti održana konferencija za novinare na kojoj će javnosti biti detaljno obznanjeno o čemu se sve ovdje radi.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije