Nova instalacija pred sudom u Hagu: Embargo još traje

Radiosarajevo.ba
Nova instalacija pred sudom u Hagu: Embargo još traje
Foto: Almir Dervišević / Nova instalacija pred sudom u Hagu

Konceptualni umjetnik Almir Dervišević postavio je novu umjetničku instalaciju ispred Međunarodnog suda pravde u Hagu, pod nazivom „Embargo 1991-2020“.

Pojasnio je da je tokom oružane agresije na BiH od 1991. do 1995 godine dio međunarodne zajednice odlučio primijeniti embargo na uvoz svih vrsta naoružanja, što će imati katastrofalne posljedice. Istovremeno će, naoružani i pripremani za izvršenje agresije, nosioci velikodržabvnih projekata počiti stravične zločine: silovanja, mucenja, pljackanja, ubijanja, ranjavanja, protjerivanja, unistavanja imovine.

„Obim i vrsta zločina, niti omjer snaga na terenu nije utjecao na promjenu odluke o primjeni embarga na sve vrste naoružanja u Bosni i Hercegovini. Na taj način UN i svjetske sile pokazale su svoje namjere i vrijednosti koje su utjecale na okupaciju velikih dijelova Republike Bosne i Hercegovine“, istakao je ovaj umjetnik.

Naglasio je da je sada, 25 godina kasnije, BiH i dalje „pod okupacijom od strane nosioca velikodržavnih fašističkih projekata“, te da se embargo i dalje primjenjuje, i to embargo na postojanje bosanskoga identiteta i bosanske države.

NOva instalacija pred sudom u Hagu - undefined

Foto: Almir Dervišević: Nova instalacija pred sudom u Hagu

Oružana agresija na Bosnu i Hercegovinu je 1995. zaustavljena, ali ne i ostali načini agresije na bosanski identitet. Uspostavljeni su sistemi koji doprinose inteziviranju agresije na Bosnu i Hercegovinu i koji blokiraju razvoj bosanske države, države svih njenih građana. Svjedočimo da međunarodni faktori u kontinuitetu tolerišu fašizam i diskriminaciju nad bosanskohercegovačkim narodom“, kazao je Dervišević.

Stava je da treba uspostavititi pravdu u svakom kutku bosanske države istovremeno se sistematski suprotstaviti svakoj vrsti nepravde.

„Čovjek i okolina trebaju biti zaštićeni. Pravda treba da se vrati u politiku, ekonomiju, obrazovanje, privredu, socijalne odnose, u naše duše. Mišljenja sam da svoju budućnost možemo isključivo kreirati na osnovu vlastitih kapaciteta“, rekao je.

Dodao je da je vrlo opasno za nas same ostati pasivan spram nepravde koju u velikoj mjeri činimo sami sebi.

Ismete, Bogdane, Mario, Hamdija, Gorane, Mato, Jozo, Ahmede, Senade probudite se i živimo san o slobodnoj i pravednoj Republici Bosni i Hercegovini, državi gdje ljubav, znanje i pravda treba da vladaju.
Pravda za sve, svi za pravdu.
Pravda za Bosnu i Hercegovinu“, zaključio je Dervišević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije