Nova biblioteka UNSA najopremljenija u regiji

Radiosarajevo.ba
Nova biblioteka UNSA najopremljenija u regiji

Nova zgrada biblioteke Univerziteta u Sarajevu (UNSA) po prostoru i opremljenosti zasigurno će biti jedna od najuređenijih i najopremljenijih zgrada ne samo u BiH, već i regionu. Studenti Sarajevskog univerziteta ovim će projektom dobiti prestižnu instituciju u kojoj će na zavidan način usvajati nova znanja i vještine, istaknuo je u razgovoru za Fenu bivši rektor UNSA i glavni koordinator projekta izgradnje ove institucije Faruk Čaklovica.
Riječ je o projektu na kojem je menadžment UNSA (2006.-2012.) radio dvije i po godine u saradnji s predstavnicima Ministarstva za visoko obrazovanje Kraljevine Saudijske Arabije, koja će i finansirati izgradnju objekta čija je vrijednost procijenjena na 35 miliona KM. Izgradnja biblioteke bi trebala početi sredinom ove godine, a rok za završetak izgradnje biblioteke je tri godine.

Idejno arhitektonsko rješenje biblioteke rađeno prema Master planu novog kampusa UNSA predviđa da će ovaj objekt biti izgrađen na istočnoj strani kampusa, u blizini Ambasade SAD-a. U neposrednoj blizini nalazit će se i zgrada Rektorata UNSA, kao i zgrade drugih fakulteta ovog Univerziteta.
 
Površina biblioteke bit će oko 15.000 kvadratnih metara. U prvoj će fazi biti izgrađeno i opremljeno oko 11.000 kvadratnih metara, dok bi oko 4.000 kvadratnih metara prostora predviđenog za depo knjiga bilo izgrađeno, ali ne odmah i opremljeno.
 
„Opremljenost prostora bit će na izuzetno visokom nivou, uz korištenje savremenih informacionih tehnologija, a mnogi će segmenti biti digitalizirani, sa knjigama u printanoj, audio i digitalnoj verziji“, naglašava Čaklovica.
 
Idejno rješenje radili su stručnjaci s Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu predvođeni doc. dr Adnanom Pašićem. U projektnom timu značajno su participirali i eksperti s Građevinskog fakulteta UNSA, kao i eksperti s prestižnih univerziteta iz Turske, Holandije i Francuske. Očekuje se da će stručnu podršku u narednim fazama razvoja projekta pružiti i kolege s Elektrotehničkog, Mašinskog, Saobraćajnog i drugih fakulteta UNSA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije