Norveška i CPCD u projektu za jačanje civilnog društva na Zapadnom Balkanu

0
Radiosarajevo.ba
Norveška i CPCD u projektu za jačanje civilnog društva na Zapadnom Balkanu
Norveška ambasada / Olav Reinertsen i Aida Daguda

Ambasador Olav Reinertsen potpisao je ugovor o donaciji Centru za promociju civilnog društva (CPCD) iz Sarajeva za projekt ‘SMART Balkans – Civil Society for shared society in the Western Balkans’ koju dodjeljuje Ministarstvo vanjskih poslova Norveške.

Glavni cilj projekta je jačanje civilnog društva u šest zapadnobalkanskih država (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija), a provodit će ga konzorcij pod vođstvom CPCD-a od januara iduće godine do decembra 2025. godine.

U ovom konzorciju su i Centre for Research and Policy Making iz Sjeverne Makedonije i Institute for Democracy and Mediation iz Albanije. Donacija za ovaj projekt će iznositi do 180 miliona NOK (ili malo više od 34 miliona KM).

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

„Oduševljen sam što sam potpisao ovaj ugovor sa Centrom za promociju civilnog društva. Sa ovim programom Ministarstvo vanjskih poslova Norveške doprinosi jačanju participatornih demokratija i euro-atlantske saradnje i integracije u šest zapadnoevropskih zemalja jačajući organizacije i mreže civilnog društva. Organizacije civilnog društva u regiji igrat će još snažniju i aktivniju ulogu u stvaranju mirnih i inkluzivnih društava,“ rekao je ambasador Reinertsen na ceremoniji potpisivanja.

Projektne aktivnosti treba da budu usmjerene ka stvaranju snažnijih, održivijih i aktivnijih organizacija civilnog društva. To će pomoći razvoju čvršćih regionalnih partnerskih odnosa između organizacija civilnog društva u samoj regiji, kao i sa njihovim partnerima u Evropskoj uniji i vlastima.

Na kraju, povećat će efektivnost građana u njihovom uticaju na promjene putem organizacija civilnog društva koja unapredjuje sigurnost, stabilnost i upravljanje na Zapadnom Balkanu.

Olav Reinertsen i Aida Daguda - undefined

Foto: Norveška ambasada: Olav Reinertsen i Aida Daguda

Direktorica CPCD-a Aida Daguda rekla je da je njena organizacija počastvovana tim što je Ministarstvo vanjskih poslova Norveške odabralo lokalni konzorcij da vodi tako velik i značajan projekt.

„Ovaj projekt odslikava sve potrebe civilnog društva za kvalitativnim promjenama u području stabilnosti i sigurnosti, te dobre uprave u šest zemalja, uz čvrst aspekt regionalne integracije i jedan metodološki pristup koji smo pažljivo kreirali uzimajući u obzir naše iskustvo i društvene trendove,“ rekla je Daguda.

U teme koje će pokrivati ovaj projekt spadaju borba protiv organizovanog kriminala i prevencija radikalizacije, uključujući nasilni ekstremizam; pomirenje, uz interkulturni dijalog; reforme koje podržavaju euro-atlantske integracije; ljudska prava i rodna ravnopravnost, uključujući rodno zasnovano nasilje u porodici; sloboda izražavanja i nezavisni mediji, itd, navodi se u saopćenju Norveške ambasade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije