Saradnja / Norveška i CPCD u projektu za jačanje civilnog društva na Zapadnom Balkanu

07. 12. 2021. u 11:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ambasador Olav Reinertsen potpisao je ugovor o donaciji Centru za promociju civilnog društva (CPCD) iz Sarajeva za projekt ‘SMART Balkans – Civil Society for shared society in the Western Balkans’ koju dodjeljuje Ministarstvo vanjskih poslova Norveške.

Glavni cilj projekta je jačanje civilnog društva u šest zapadnobalkanskih država (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija), a provodit će ga konzorcij pod vođstvom CPCD-a od januara iduće godine do decembra 2025. godine.

U ovom konzorciju su i Centre for Research and Policy Making iz Sjeverne Makedonije i Institute for Democracy and Mediation iz Albanije. Donacija za ovaj projekt će iznositi do 180 miliona NOK (ili malo više od 34 miliona KM).

„Oduševljen sam što sam potpisao ovaj ugovor sa Centrom za promociju civilnog društva. Sa ovim programom Ministarstvo vanjskih poslova Norveške doprinosi jačanju participatornih demokratija i euro-atlantske saradnje i integracije u šest zapadnoevropskih zemalja jačajući organizacije i mreže civilnog društva. Organizacije civilnog društva u regiji igrat će još snažniju i aktivniju ulogu u stvaranju mirnih i inkluzivnih društava,“ rekao je ambasador Reinertsen na ceremoniji potpisivanja.

Projektne aktivnosti treba da budu usmjerene ka stvaranju snažnijih, održivijih i aktivnijih organizacija civilnog društva. To će pomoći razvoju čvršćih regionalnih partnerskih odnosa između organizacija civilnog društva u samoj regiji, kao i sa njihovim partnerima u Evropskoj uniji i vlastima.

Na kraju, povećat će efektivnost građana u njihovom uticaju na promjene putem organizacija civilnog društva koja unapredjuje sigurnost, stabilnost i upravljanje na Zapadnom Balkanu.

Olav Reinertsen i Aida Daguda - undefined

Foto: Norveška ambasada: Olav Reinertsen i Aida Daguda

Direktorica CPCD-a Aida Daguda rekla je da je njena organizacija počastvovana tim što je Ministarstvo vanjskih poslova Norveške odabralo lokalni konzorcij da vodi tako velik i značajan projekt.

„Ovaj projekt odslikava sve potrebe civilnog društva za kvalitativnim promjenama u području stabilnosti i sigurnosti, te dobre uprave u šest zemalja, uz čvrst aspekt regionalne integracije i jedan metodološki pristup koji smo pažljivo kreirali uzimajući u obzir naše iskustvo i društvene trendove,“ rekla je Daguda.

U teme koje će pokrivati ovaj projekt spadaju borba protiv organizovanog kriminala i prevencija radikalizacije, uključujući nasilni ekstremizam; pomirenje, uz interkulturni dijalog; reforme koje podržavaju euro-atlantske integracije; ljudska prava i rodna ravnopravnost, uključujući rodno zasnovano nasilje u porodici; sloboda izražavanja i nezavisni mediji, itd, navodi se u saopćenju Norveške ambasade.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA