Nominacija Jevrejskog groblja za upis na Tentativnu listu

Anadolija
Nominacija Jevrejskog groblja za upis na Tentativnu listu
Državna komisija za saradnju BiH s UNESCO-om usvojila je nominacijski dokument za nominaciju Jevrejskog groblja za upis na Tentativnu listu UNESCO-a.
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je Jevrejsko groblje nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2004. godine.

Jevrejsko groblje u Sarajevu je drugo po veličini jevrejsko groblje u Europi, odmah nakon Jevrejskog groblja u Pragu.

Godina 1630. je zabilježena kao godina otvaranja groblja. Nadgrobni spomenici bosanskih Sefarda razlikuju se i oblikom i motivima od jevrejskih spomenika u drugim dijelovima svijeta. 

Nominacija će biti dostavljena Centru za svjetsku baštinu UNESCO-a. 

Nakon upisa na Tentativnu listu slijede aktivnosti izrade Nominacionog fajla i plana upravljanjanja prema Smjernicama UNESCO-a za nominaciju nekog dobra za Listu svjetske kulturne baštine. 

Državna komisija za saradnju BiH sa UNESCO-om smatra da bi upis još jednog dobra na Listu svjetske baštine bio od velikog značaja za promociju kulturnog nasljeđa Bosne i Hercegovine. 

Na sjednici je usvojen i nominacijski dokument za nominaciju Običaja takmičenja u košenju trave na Kupresu za upis na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Običaj takmičenja u košenju trave na Kupresu se razvio kao najvažnija tradicija u kojoj učestvuje čitava zajednica te ju određuje kao ni jedna druga tradicija s ovog područja i predstavlja vrhunac društvenog okupljanja ovoga kraja.

Na Reperezentativnu listu nematerijalne baštine svijeta iz Bosne i Hercegovine do sada su upisani Zmijanjski vez i Konjičko drvorezbarstvo. 

Podržana je nominacija Gazi Husrev-begove biblioteke za UNESCO/Jikji Pamćenje svijeta nagradu. 

Ova nagrada uspostavljena je kako bi se obilježilo upisivanje najstarije postojeće knjige štampane pokretnim metalnim slovima u UNESCO registar Pamćenje svijeta.

Ovom nagradom se odaje priznanje pojedincima, institucijama ili nevladinim organizacijama koji su napravili značajan doprinos očuvanju i dostupnosti dokumentarnog nasljeđa kao zajedničke baštine čovječanstva.

Prošle godine Rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke upisana je u Registar Pamćenje svijeta UNESCOa, istovremeno sa upisom i Hagade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije