Njemački ambasador dežurao u Muzeju: Eksponati u Zemaljskom su evropsko blago

Radiosarajevo.ba
Njemački ambasador dežurao u Muzeju: Eksponati u Zemaljskom su evropsko blago

U namjeri da pokažu solidarnost i pruže podršku građanskoj akciji Ja sam Muzej koju je pokrenulo Udruženje Akcija Sarajevo, danas su u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine dežurali ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH Christian Hellbach i stručnjak za održivi razvoj i ekološki aktivist Tim Clancy.

Zemaljski muzej BiH je, podsjeća se, zatvoren već gotovo tri godine.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba čuvala blago: I Muzej je na spisku političkih zločina

 

Hellbach je kazao da ga je Zemaljski muzej jako dojmio te da je kada je tek došao u BiH bio jako iznenađen što je "ova divna zgrada zatvorena za posjete". Ističe da eksponati Muzeja nisu kulturna dobra samo Sarajeva i BiH već i cijele regije i Evrope.

Pojasnio je da je upoznat s političkim diskusijama, svađama i sudskim procesima u vezi s Muzejom i te da ne želi stati na bilo čiju stranu, ali podsjetio je na angažman radnika Muzeja koji dolaze na posao bez plaće, radeći to iz odgovornosti prema Muzeju i izložbenim eksponatima.

„Taj angažman treba podržati i nagraditi. Bilo bi lijepo kada bismo u skorije vrijeme mogli otvoriti Muzej“, kazao je Hellbach, dodavši da Muzej treba sačuvati i od daljnjeg propadanja, ne samo zgrade već i eksponata koji se u Muzeju nalaze.

Clancy je mišljenja da bh. političari treba da se trude na mnogo frontova, uključujući i otvaranje Zemaljskog muzeja, koji, ističe, predstavlja historijsko i kulturno naslijeđe naroda koji žive na ovim prostorima. Tužno je, kaže, što je jedna ovakva kulturna institucija zatvorena već tri godine. Ističe da ne želi da ulazi u politiku i da je tu da pokaže solidarnost, ali također naglašava da se uz malo truda može ostvariti sve što poželimo, tako da se može pronaći i način da se Muzej otvori.

Izrazio je nadu da će ova akcija imati pozitivan ishod i da će biti uvod u bolje poglavlje za Zemaljski muzej.

Dežuram za Muzej dio je akcije kojom se poziva na solidarnost s radnicima Zemaljskog muzeja BiH. Ova inicijativa do oktobra okupit će javne ličnosti, kulturne i sportske radnike, akademske radnike, učenike i studente.

Tokom dana u Muzeju dežuraju i, između ostalih, radnici Sarajevske pivare, predsjednica Centra za životnu sredinu iz Banje Luke Nataša Crnković, kardiolog Rusmir Ajanović i ginekologinja Aida Zujović iz Poliklinike "Sunce" te književni kritičar, prevoditelj i pjesnik Zvonimir Radeljković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije