Njemačka je BiH donirala milione eura, a šta ste uradili Vi?

Radiosarajevo.ba
Njemačka je BiH donirala milione eura, a šta ste uradili Vi?
Foto: Radiosarajevo.ba / Dodik i Hohmann

Sramni potez predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da grubo i potpuno nediplomatski ambasadoricu Njemačke Christiane Hohmann odbije primiti u oproštajnu posjetu, na najdirekniji način ilustrira koliko je politika notornog predsjednika SNSD-a destruktivna po interese države Bosne i Hercegovine i sve njezine građane.

Piše: Faruk Vele

Bahati gest

Možda je ovo samo dokaz one tvrdnje direktora IFIMES-a iz Ljubljane, dr. Zijada Bećirovića, koji nedavno za Radiosarajevo.ba reče kako Dodik zna da dolazi njegov kraj, jer jasno je da ništa drugo ne može objasniti ovaj bahati i nedopustivi gest.

Zijad Bećirović: Dodik zna da dolazi njegov kraj!

Naime, uobičajena diplomatska praksa s oproštajnim posjetima jeste, prije svega, izraz poštovanja prema zemlji u kojoj ambasador boravi, pa i njezinom vodstvu, te izražavanje spremnosti za nastavak bilateralnih odnosa.

Nedopustivim gestom Dodik je, po ko zna koji put, izrazio nepoštovanje prema svojoj državi, a onda i Njemačkoj koja je dokazani prijatelj ove zemlje, i u koju, na koncu, odlaze svi oni Srbi za koje se on, navodno, bori i na čiju štetu su tobože radili Berlin i ambasadorica Hohmann. Tamo, na koncu, odlaze i svi “ugroženi” Hrvati i “dominantni” Bošnjaci...

“Pored toga, kao ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH u protekle više od tri godine radili ste na štetu srpskog naroda i RS, a time i protiv same BiH i njenog Ustavom predviđenog uređenja”, istakao je Dodik u pismu upućenom ambasadorici Hohmann.

Nadalje, kako je prenijela Srna, Dodik je naveo da je bilo očekivano da Hohmann, kao predstavnik zemlje koja na ovim prostorima nosi teško historijsko breme, pokaže više razumijevanja i diplomatskog senzibiliteta u svom radu.

“Međutim, Vaši javni nastupi i diplomatske aktivnosti tokom boravka u Sarajevu bili su politički obojeni, subjektivni i diplomatski neprimjerni o čemu ću obavijestiti i najviše predstavnike Savezne Republike Njemačke”, istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Koliko su Njemačka, pa i ambasadorica Hohman, radili protiv interesa srpskog naroda i države BiH i koliko je raspojasani Dodik izgubio svaku vezu s realnošću, možda na najbolji način ilustrira blic analiza Dragana Golubovića, voditelja digitalnog online arhiva INFOBIRO pri Medija centru.

On je, naime, prenio medijske sadržaje koji potrvđuju da je Njemačka u vrijeme mandata odlazeće ambasadorice BiH donirala milione eura raznih pomoći.

Pogledaj dom svoj, anđele

Tako je u septembru 2016. Njemačka izdvojila 100.000 eura za uništavanje municije, a milion eura za deminiranje (04/05/2017).

U novembru 2016. objavljen je podatak da Njemačka podržava projekte vjetro i hidroenergije u BiH sa 400 miliona eura!

U isto vrijeme Berlin je otpisao dug BiH od čak 12,8 miliona eura (05/05/2017), a potom su istog mjeseca donirali još 400.000 eura za deminiranje.

U septembru iste godine Njemačka je osigurala 550.00 eura za borbu protiv krijumčarenja oružja, te još 250.000 eura za uništavanje municije u oktobru 2017.

Već u martu 2018. godine Graničnoj policiji BiH su uplatili 226.000 eura, onoj istoj kojoj zvaničnici RS već godinama blokiraju dodatna sredstva.

U junu i augustu 2018. izdvojeno je još 200.000 eura za uništavanje municije i 318.970 eura za deminiranje, te još "pride" 328.970 eura za deminiranje u septembru prošle godine... Da se ne govori o svim ostalim investicijama, kulturnoj saradnji, edukaciji, školovanju i udomljavanju naših ljudi i otvaranju vrata za izvoz bosanskohercegovačkih proizvoda...

Da li će predsjedavajući Predsjedništva BiH imati makar toliko obraza da se osvrne na ove brojke i nedvosmislene činjenice?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije