Nizozemski autori koje interesuje Bosna i Hercegovina

Radiosarajevo.ba
Nizozemski autori koje interesuje Bosna i Hercegovina

Nizozemski novinar Marcel van der Steen i fotografkinja i novinarka Jade van Doornik pokrenuli su projekatAbout Blood and Honey/O krvi i medu, sa željom da steknu više znanja i informacija o Bosni i Hercegovini.

Dvojac će putovati kroz cijelu Bosnu i Hercegovinu od septembra do decembra 2011. i upoznavati Bosance i Hercegovce: iz urbanih i ruralnih sredina, različitih religija i običaja. Cilj ovih autora je da ispričaju priču o današnjoj Bosni i Hercegovini, koju ljudi na zapadu, njihovi sunarodnjaci, često ne znaju ili im nije najjasnija. Po riječima samih Van der Steena i Van Doornik, istraživat će i nedavnu prošlost naše zemlje, kako bi bolje razumjeli koje su njene perspektive u budućnosti.

Iz entuzijastičnog projekta dvoje nizozemskih autora trebala bi izaći i knjiga, u proljeće 2012. godine, imena About Blood and Honey, a online će se moći pogledati video materijal koji će snimiti za vrijeme boravka u našoj zemlji. Ne isključuju ni mogućnost da će iz svega snimljenog proizaći i dokumentarni film. Dok se spremaju na put, pokušavaju pronaći novac koji će pomoći da njihov materijal ugleda svjetlo dana.

Marcel van der Steen je nizozemski novinar koji trenutno živi u Sarajevu i radi kao freelance dopisnik različitih medija u Nizozemskoj i Belgiji, pokrivajući prostor Balkana. Radi za RTL, BNR, KRO, NCRV, VRT, De Morgen, Het Parool.

Jade van Doornik je freelance fotografkinja i novinarka, a radi za RTV West, RTV Rijnmond, KRO Televisie.

Više informacija i sve buduće aktivnosti ovog dvojca možete naći na stranici About Blood and Honey.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije