Niz zanimljivih sadržaja u 2013. u Muzeju Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Niz zanimljivih sadržaja u 2013. u Muzeju Sarajeva

Najmanje dvije izložbe iz kolekcija Muzeja Sarajeva, koje nisu dio stalnih postavki, u planu su realizacije u ovoj muzejskoj instituciji tokom 2013. godine godine, kao i niz drugih zanimljivih sadržaja, potvrdila je danas Agenciji Fena direktorica Muzeja Sarajeva Amra Madžarević.

Kolekcije sportskih odličja i starog oružja

Jedna od izložbi nosit će naziv "Sportski događaji u Sarajevu u 20. stoljeću", a bit će izložena značajna kolekcija sportskih odličja. Predviđeno je da izložba bude postavljena u aprilu ili maju.

"To je tema o kojoj se nije puno pričalo. Od Arhiva BiH dobili smo značajnu kolekciju odličja, a izložba će biti rađena u saradnji s Muzejom Zimskih olimpijskih igara. Ovom ćemo postavkom obraditi sve značajnije sportske događaje održane u Sarajevu", kazala je Mandžarević.

"Staro oružje" naziv je druge izložbe koju Muzej Sarajeva planira predstaviti najesen. Ova muzejska institucija baštini veoma bogatu kolekciju starog oružja, od koje je samo mali dio izložen u stalnim postavkama. 

Uspješnost manifestacije Noć muzeja

Madžarević najavljuje da će i ove godine biti organizirana manifestacija Noć muzeja, ovaj put u saradnji s Udruženjem umjetnika "Bel art". Tema koja se svake godine odabere za ovu manifestaciju još nije definirana dokraja. 

U planu je i štampanje novog devetog broja stručnog časopisa ovog muzeja "Prilozi za izučavanje historije Sarajeva", dok osmi broj iz prošle godine treba izaći iz štampe ovih dana.

Madžarević je ocijenila i da je prošlogodišnja manifestacija Noć muzeja bila najuspješnija i najposjećenija do sada u Sarajevu, jer je u svim muzejima bio priređen prigodni program, uz otvorena vrata za posjetioce do ponoći.

Najznačajnije iz 2012. godine

Direktorica Muzeja Sarajeva od realiziranih programa iz prošle godine kao jednu od značajnijih manifestacija izdvojila je izlaganje originalne kopije Isa-begove vakufname u povodu 6. aprila, kada je obilježeno 550 godina od nastanka Sarajeva kao urbane sredine.

"Original ove vakufname je zagubljen, ali su se tada pravile originalne kopije, te je prvi put našoj javnosti u saradnji s Gazi Husrev-begovom bibliotekom ta kopija predstavljena", naglasila je ona.

Također, realizirano je i nekoliko izložbi, od kojih Madžarević posebno izdvaja crteže stare sarajevske čaršije iz 1949. godine, koja je postavljena u povodu Dana Kantona. 

Skice su prije planiranog rušenja čaršije radili učenici Škole za primijenjenu umjetnost i slikarstvo. Madžarević ističe da je izložba ujedno i vrlo značajan dokument, jer su među autorima radova i osobe koje su kasnije postale vrlo poznati slikari.

Restauracija i digitalizacija muzejske građe

Muzej Sarajeva u planu ima i realizaciju značajnih restauratorskih radova - prvenstveno dijela plafona u Svrzinoj kući, koji su već započeti u prošloj, dok će u ovoj godini biti i završeni, ali i restauraciju starih nošnji u stalnim postavkama muzeja, koje su dosta ugrožene. 

"BiH uopšte nema adekvatnu visokoškolsku instituciju za školovanje restauratora za tekstil. U Federaciji BiH radi samo jedan kvalifikovani stručnjak za konzervaciju tekstila - Azra Bečević-Šarenkapa iz Zemaljskog muzeja BiH", istaknula je Madžarević.

U planu je i uvođenje savremene tehnike u muzejske odaje, kao što je touch screen, te digitalizacija muzejske građe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije