'Nisam spreman da udovoljim pritiscima'

Radiosarajevo.ba
'Nisam spreman da udovoljim pritiscima'

Dan nakon što su na njegovu kućnu adresu upućene pismene prijetnje, zajedno sa metkom smještenim u koverti, ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Emir Suljagić podnio je neopozivu ostavku.

"Nakon najnovijih prijetnji upućenih meni i mojoj porodici, a u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine Kantona Sarajevo, danas sam Predsjedavajućoj Skupštine Mirjani Malić, podnio neopozivu ostavku na mjesto ministra obrazovanja, nauke i mladih u Vladi KS. Prijetnje s kojima se suočavamo moja porodica i ja me sprečavaju u izvršavanju onoga za što sam dobio mandat".

Jedini moralni čin

Ovim riječima je Emir Suljagić objasnio iz kojeg je razloga uputio neopozivu ostavku, a potom je dodao:

„S obzirom na to da nisam spreman da udovoljim pritiscima i uradim ono što se traži od mene prijetnjama, a imajući u vidu činjenicu da je sigurnost moje porodice direktno povezana s tim, smatram da je podnošenje neopozive ostavke jedini lični, moralni i politički odgovoran čin koji mogu poduzeti u ovom trenutku.“

U saopštenju koje smo dobili danas, navodi se kako je ministar kontinuirano primao prijetnje na radnom mjestu nakon što je odlukama počeo da „ugrožava neformalne centre moći koji nisu podložni izbornoj volji građana.“

„Prijetnje upućivane meni i javno i privatno sam ignorisao, vjerujući da kao i svi drugi građani ove zemlje uživam zakonom garantovanu zaštitu. Javnosti je poznato da su se svi, od vjerskih velikodostojnika, preko medija, do udruženja građana, utrkivali u učešću u javnom linču na mene, čime su kreirali kontekst u kojem je slanje metka na moju kućnu adresu postalo legitimno.

Dio odgovornosti za hajku na mene snose i oni mediji koji su u kontinuitetu objavljivali moju kućnu adresu, čime su meni i mojoj porodici stavili metu na leđa“, objasnio je ministar te nastavio:

Ostavka br. 2

„Nažalost, shvatio sam da i pored najiskrenije želje za promjenama, u BiH trenutno moć imaju oni koji nemaju nikakvu odgovornost prema biračima, od birokratije koja odgovara samoj sebi, do vjerskih zajednica koje sebe stavljaju iznad zakona u svakom pogledu. Smatram da oni koji se kriju iza vjere da bi prijetili meni i mojoj porodici zloupotrebljavaju vjeru da bi zadržali moć i privilegije u kojima nezasluženo uživaju.“

Ovo nije prva ostavka koju je Kantonalnoj vladi uputio ministar Suljagić.

Prvu ostavku poslao je u maju prošle godine zbog pitanja predmeta vjeronauke u Sarajevu, a još tada je portal Radio Sarajevo objavio da ovaj ministar u svom radu nema adekvatnu stranačku podršku - SDP.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije