Nikšić i Bajević: Galerija pripada umjetnicima

Radiosarajevo.ba
Nikšić i Bajević: Galerija pripada umjetnicima

Gosti Radio Sarajeva bili su umjetnici Maja Bajević i Damir Nikšić, a razgovaralo se o najavljenom zatvaranju Umjetničke galerije BiH za posjetitelje.

Šta o ovome misle umjetnici -  oni čija bi krovna i nadležna institucija upravo trebala biti Umjetnička Galerija BiH. Koliko danas ova institucija uistinu pripada bh. umjetnicima? 

Mikrofon smo najprije prepustili Vefiku Hadžismajloviću, historičaru umjetnosti i jednom od prijeratnih direktora Galerije. 


Jedno od 'radikalnijih' rješenja predlaže konceptualni umjetnik Damir Nikšić, kada kaže da bi umjetnici iz cijele BiH  u ovakvoj situaciji trebali da uđu  u Galeriju, izlože svoje radove, oforme svoje virtualno 'ministarstvo' i na taj način upozore javnost i političare na namjenu ove institucije. Poslušajte šta su nam o tome rekli Maja i Damir.

 

Kada je u pitanju problem Galerije i ostalih kulturnih institucija od državnog značaja, riječ je o antikospomolitskim praksama i potpunom odsustvu kulturne politike, kažu naši sagovornici. Umjetnici su prepušteni sami sebi. Zatvaranje Galerije se, što je još veći apsurd, dešava u vrijeme kada Bosna i Hercegovina ima do sada najveći broj umjetnika  koji su poznati izvan granica države i izlažu u najčuvenijim svjetskim galerijama    

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije