Nijemcima smiješne tvrdnje da žele srušiti Dodika

Radiosarajevo.ba
Nijemcima smiješne tvrdnje da žele srušiti Dodika


Špekulacije vjerovatno plasirane iz krugova bliskih predsjedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku kako je potpuno slamanje tog bosanskohercegovačkog entiteta i neutraliziranje njenog prvog čovjeka dogovoreno u Minhenu te da je ''svaka nevladina organizacija, uključena u taj projekt, dobila je zadatak šta treba da radi'', u Njemačkoj smatraju smiješnima, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Zanimljivo, Dodik je i sam u posljednje vrijeme u više navrata iznio tvrdnje kako ga "Zapad želi srušiti", te da za tu svrhu u Bosnu i Hercegovinu iz inostranstva stižu milionska sredstva. Špekuliralo se i o najmanje 10 miliona američkih dolara za te svrhe.

Međutim, ugledni njemački politički analitičar i ekspert za njemačku politiku na Balkanu Bodo Weber kaže za agenciju Anadolja (AA) kako sumnja da je moguće razotkriti pozadinu vijesti o pripremama rušenja Dodika u Minhenu.

Ove vijesti, pojašnjava on, očigledno dolaze iz miljea koji predstavlja ostavštinu bezbjedonosno-propagandnih struktura iz 90-tih godine prošlog stoljeća, koje se djelomično još i dalje koriste za propagandne svrhe.

Smiješne tvrdnje

''Zato su i tvrdnje koje se redom iznose u članku smiješne i ne vrijedi ih demantirati. A kamoli da bi neko u Njemačkoj obraćao pažnju na njih.  Jedino je ovdje interesantan širi kontekst spinovanja iz Republike Srpske koji se može čuti zadnjih nekoliko sedmica, a po starom titoističkom receptu o "specijalnim ratom" međunarodne zajednice uz pomoć pete kolone protiv Dodika i, što je ovdje identično, RS-a'', kazao je Weber.

Prema njegovom mišljenju, Dodikova vladavina je, zapravo, proizvod nedjelovanja Evrope i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a ne izraz nekakve autohtone političke volje Srba u RS-u.

 ''Njegov autoritet isključivo počiva na tome da je ušao u sukob sa Zapadom, koji zbog odsustva političke volje i dalje odbija ulogu stranke u sukobu. Istovremeno, ni na unutrašnjem bosanskohercegovačkom planu do sada se nije pojavio ravan suparnik-branioc države i demokratije. Ono što me zabrinjava jeste pitanje koje se meni u tom kontekstu nameće. Naime, šta se sve može desiti ako se trend propadanja tog autoriteta, koji je počeo na lanjskim lokalnim izborima, nastavi do Općih izbora 2014. godine, a da međunarodna zajednica i dalje istrajava u svojoj trenutačnoj poziciji i s pristupom za koji je potpuno svjesna da ne funkcionira bez političke snage za preokret'', ocijenio je Weber u razgovoru za agenciju Anadolija.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije