Nijedna majka na svijetu ne bi smjela ukopati sina

Fena
Nijedna majka na svijetu ne bi smjela ukopati sina
Srebrenički cvijet "Sjećanje", nastao da bi podsjećao da nijedna majka ne bi trebala ukopati svog sina, nosi u sebi jednu priču, tugu i sjećanje.

Onaj ko nosi cvijet odaje počast ubijenim i pokazuje solidarnost sa srebreničkim i majkama Prijedora, Kozarca, Foče, Višegrada i drugih mjesta u BiH u kojima su počinjeni ratni zločini nad civilima.

Bijela boja latica cvijeta predstavlja stradanje, zelena  u središtu cvijeta nadu, a 11 latica simboliziraju 11. juli 1995. godine.

Napravljen je u želji da se najveća stradanja ljudi u Evropi nakon Drugog svjetskog rata nikada ne zaborave i ne ponove, stoga srebrenički cvijet predstavlja simbol borbe protiv genocida i ubijanja ljudi.

Cvijet "Sjećanje" prvi put je javnosti predstavljen 1. jula 2011. godine, a osmislile su ga žene iz udruženja "Gračaničko keranje" koje vjeruju da nijedna majka na ovom svijetu ne smije ukopati svoje dijete.

"Tog dana podijelile smo oko 15.000 cvjetova širom BiH. Ideju za izradu cvijeta predložio nam je tadašnji reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, jer je Srebrenici trebao simbol sjećanja na nevino stradale u genocidu i borbe protiv genocida",  kazala je Feni predsjednica Udruženja "Gračaničko keranje" Azemina Ahmedbegović.

Dodala je da ne zna koliko je do sada napravljeno cvjetova, kao što se ne zna ni broj ubijenih u BiH tokom rata. Međutim, cilj je kako kaže da svaka od 350 članica, napravi onoliko cvjetova koliko je ubijeno Srebreničana.

"Kad nas ne bude, ostat će cvijet koji će pričati tužnu priču o Srebreničanima, jer ona pripada svima nama", poručila je.

Naglasila je da je članica njihovog udruženja Jasmina Camdić prvobitno napravila nekoliko uzoraka cvjetova od svile i pamuka, od kojih je izabrana konačna vizuelna verzija srebreničkog cvijeta.

Udruženje je autorski zaštitilo ovaj cvijet i obavlja kontrolu kvaliteta izrade. Dodala je da im je vrlo bitno da se srebrenički cvijet ne komercijalizira, već da se vodi briga o njegovoj kvaliteti.

"Cvijet prave žene koje nisu zaposlene i koje kvalitetno izrađuju rukotvorine, jer izrada cvijeta u sebi nosi vrlo važnu poruku, a to je da ruka žene ima brigu i ljubav prema svojim najdražim. Neke od tih žena ostale su same da se bore kroz život, jer su izgubile muževe, očeve i sinove. Cvijet im pomaže da se ekonomski osamostale i da na dostojanstven način pokušaju nastaviti dalje ", objasnila je Ahmedbegović.

Kolektivna dženaza 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima bit će klanjana za 127 žrtava, među kojima je 12 maloljetnika.

Najmlađa žrtva  je četrnaestogodišnji Avdija (Emin) Memić. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica, na području Zvornika, a bit će ukopan zajedno sa svojim amidžom Avdurahmanom i njegovim maloljetnim sinom Halilom, koji je imao šesnaest godina kada je ubijen.

Najstarija žrtva je  Mustafa (Hajro) Hadžović. Rođen je 1918. godine, a njegovi posmrti ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica-Zvornik.

Do sada je u Potočarima ukopano 6.377 žrtava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije