Nigerija: Ekološka kriza zbog curenja nafte

Radiosarajevo.ba
Nigerija: Ekološka kriza zbog curenja nafte

U nigerijskoj regiji Ogoniland zabilježeno je do sada najveće curenje nafte. Zrak se osjeti na otrov, voda u zaljevu pokrivena je naftom, a vlasnik čamca prekriva nos kako ulazi u pristanište regije koju je zadesilo najveće curenje nafte ikada.
 
- Godinama živimo u ovom neredu. Naftne komapnije su neodgorovne i zle, rekao je 31-godišnji Friday Gimmogho koji je sada prisiljen pecati ribe u moru.
 
UN je ovog mjeseca objavio izvještaj u kojem stoji da će decenije curenja nafte u nigerijskoj regiji Ogoniland trebati najveće čišćenje ikada do sada. Za opstanak ovih zajednica potrebni su farmeri i ribari, a njima je trenutno znatno otežan posao, javio je u utorak AFP.
 
Za početak potrebno je jedna milijarda dolara od nigerijske vlade i naftne industrije.
 
Pitka voda je opasno ugrožena, uključujući i jednu lokaciju gdje su nivoi karcinogenog benzena 900 puta veći nego dozvoljeni po pravilima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
 
Stanovništvo je pilo tu vodu iz bunara u Nisisioken Ogalei ističe UN-ov program za zaštitu okoliša (UNEP).
 
- Ova voda ima okus benzina. Mi smo je koristili za sve - za piće, kupanje, pranje,  sve dok nam UNEP nije rekao da nije sigurno, rekao je 31-godišnji student farmacije i lokalni stanovnik.
 
UNEP-ovi naučnici su ovu ekološku krizu nazvali "jedinstvenom“, ali nije izazvala veliku pažnju, za razliku od prošlogodišnjeg curenja nafte u meksičkom zaljevu nakon čega je uslijedila enormna isplata naftne kompanije British Petroleuma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije