Nezakonita prodaja i uvoz mesa u BiH

Radiosarajevo.ba
Nezakonita prodaja i uvoz mesa u BiH

Nekoliko desetaka kompanija s područja Bosne i Hercegovine nezakonito je uvozilo i prodavalo meso, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Još nema podataka o šteti za budžet BiH. Ipak, iz Uprave poručuju da je riječ o milionskim iznosima, piše Aljazeera.net.

Akciju „Meso" službenici Uprave provode od početka godine u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu SIPA.

Tražili su i podatke o poljoprivrednim podsticajima od entitetskih i kantonalnih Ministarstava, jer nisu svi uvoznici i mesnice u sistemu PDV-a.

Riječ je o pravnim i fizičkim subjektima iz cijele BiH, pojašnjavaju u Upravi.

Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kaže:

„Vrlo jednostavnim uvidom, primjerice, otkrili smo firmu iz Distrikta Brčko, koja je otkupila žive životinje i to više od 20.000 svinja, oko 200 komada junadi u vrijednosti od oko 6,5 miliona maraka. Nakon toga smo uvidom u PDV prijave istog lica uvidjeli da je u tom periodu, kada je otkupilo žive životinje u vrijednosti 6,5 miliona maraka, u svojim PDV prijavama prikazalo ukupan promet od 87.000 maraka. Ako je promet bio 6,5 miliona, onda je PDV trebalo da bude milion i 100 hiljada KM. "

U Upravi za indirektno oporezivanje upozoravaju kako do danas nisu dobili podatke iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, iako su ih u više navrata tražili.

Objašnjenje smo zatražili od resornog ministra Jerka Ivankovića Lijanovića, koji tvrdi kako ne opstruira istragu o nezakonitom uvozu i prodaji mesa u BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije